ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД-Црънча – Отстрелян е трофеен глиган на първия излет за 2021 г.

црънча лов

Дар от Господ или дядо Коледа, това ловците от родопското село Црънча не разбраха, но непосредствено след Нова година, по време на първия си излет,  слуката ги споходи.

Излетът не се отличава по нищо с останалите, а само с това, че е първият от Новата година. Започва с инструктаж и разстановка на пусии, указания. Не липсват и пожелания за слука през новата година. Ловният излет е в местността „Райчовица„ а главните герои са ловецът Антон Моллов и 200-килограмовият глиган. Срещата е кратка, защото изстрелът е точен, а слуката невероятна. Ловците са във възторг, защото първият ловен излет им носи не само слука, а и предполагаем трофей за медал, защото глигите на огромния глиган са с размер 24,2 см. Ловците от село Црънча, отново защитиха името са на майстори на точния изстрел сред колегите си в община Доспат и започнаха годината с достойна слука, на която би завидял не един ловец.

ЛРД-Искра – Ловът на див заек е традиция

Поради факта, че за първи път сайтът SLRB.BG публикува статия за дружината от с. Црънча, която е част от ЛРС-Доспат, даваме повече информация за населеното място.

Село Црънча се намира в чертите на община Доспат и е само на 2 километра от южната ни граница. Къщи сякаш са търсили закрила от северните ветрове, като са накацали една до друга и една под друга, по посока от изток на запад и всяка една от тях е огрявана от слънцето от сутрин до вечер. На изток погледът стига и се спира от склоновете на Барутинско-Буйновския планински масив, а на запад погледът преминава през диплите на доспатските планини и стига до върховете на Пирин.

Самият терен, на който са построени къщите, е  с изцяло южно изложение и с изглед към разположения под селото планински каньон, в посока към съседното село Бръщен и е подвластно на  далечно топло течение от Беломорието.  Климатът е мек и през цялата година няма силни горещини и силни студове. Землището на селото попада в пояса на широколисните гори – предимно бук, дъб и елша, край реката. Може да се каже, че горите са оскъдни в сравнение с останалите селища от общината. Всичко това способства за задържане на дивеч с голямо видово разнообразие.

Искра Сиракова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ