НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД–Въглевци – Първата слука за новата година – 40 кг вълчица

въглевци лов

Не им върви на ловците от дружината във великотърновското село Въглевци в свинския лов през този сезон. Те отстреляха само едно диво прасе, при това то се оказа заразено с АЧС. В началото на януари изневиделица дойде първата слука за 2021 година. Падна обаче не голям глиган, а хищник, при това вълчица, около 40 кг.
От няколко години сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново отчита засилено присъствието на вълци в този район на Балкана. Вероятно тази е и една от причините за тревожната тенденция сърните да намаляват, разсъждават ловците. Затова членовете на дружините, които са определени за лов на хищници и ги търсят в тукашните ловни полета, не пропускат да си вземат бележки за такъв отстрел с надеждата да повалят и вълк.
Според статистиката  през ловния сезон 2017-2018 година търновските ловци се отчетоха със седем вълка, през 2018-2019 – с шест, а миналата година – с пет. Тогава само за един ден в землището на с. Плаково четирима ловци бяха точни в стрелбата и повалиха три вълка и една вълчица.

въглевци лов

А дружината във Въглевци за последно се похвали с отстреляно такова хищно животно в началото на 2018 година. Тогава по време на групов лов за диви свине Пламен Ангелов отстреля вълчица. А отстреляната през първите ловни дни на 2021 г. в района на Въглевци се оказа първата за този ловен сезон не само за въглевските ловци, но и за цялото сдружение.

Сезонът за групов лов на дива свиня няма да бъде удължен
Този ден мъжете тръгнаха за диви свине без особена надежда да открият такъв дивеч. С тях имаше и гост – Красимир Митев от дружината в гр. Килифарево. Както и по време на предишните ловни излети, и сега ловците нямаха късмет с дивите прасета. Изневиделица обаче се появи вълк. Слуката се оказа на страната на госта. Той беше изненадан да види хищника, но не се бави, стреля и с три куршума повали хищника.

Естествено, всички участници в ловния излет бяха доволни, нищо че дори не видяха диви свине, за каквито тръгнаха сутринта. Закараха вълчицата с джипа в селото, за да й се порадват не само ловците, но и хората, които заради появата на вълци в землището се притесняват за домашните си животни.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ