ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД–Ветринци – Последна слука в края на ловния сезон

ветринци лов

И ловно-рибарската дружина в с. Ветринци, както повечето от останалите в сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново, не може да се похвали със сериозна слука през вече отминалия ловен сезон на диви свине. Ловците обаче го закриха с успешен лов – отстрелян бе добър глиган, някъде около 150 кг.
Когато сутринта тръгват с пушките и кучетата, мъжете тайничко се надяват този ловен излет да не е ялов като повечето предишни. Дано да имат късмет да приключат подобаващо и този сезон за острел на диви прасета, като ударят нещо, дори да не е голям глиган. Така че, когато се появява дивото животно, усилията на всички са съсредоточени към това, то да не бъде изпуснато по никакъв начин. Първи стреля по него председателят на дружината Стефан Ненков. „Четири пъти стрелях, но не успях да го уцеля,” обяснява той малко разочарован, но все пак доволен, че дивата свиня не е изпусната. След него Емил Минчев вече е много точен и го поваля само с един изстрел. Последната слука за дружината по време на приключилия не много щедър за тях ловен сезон се оказва глиган, младо животно, не много голямо – 140-150 кг, но все пак достатъчно, за да зарадва участниците в ловния излет.

ЛРД-Бяла – Млад ловец с трофеен глиган на финала
В крайна сметка ветринските ловци се отчетоха само с четири отстреляни диви свине. Две от отчетените диви животни бяха отстреляни по време на един ловен излет. Имаше и още един глиган, голям горе-долу колкото последния.
Членовете на дружината от Ветринци излизат на лов не само за диви сивне. За да се ограничи популацията на хищниците, определените за такъв отстрел ловци вземат бележки за лисици, чакали, подивели кучета. Председателят обяснява, че и сега този отстрел е нормален, както обикновено. Сега, след края на свинския лов, мъжете ще се опитат да наваксат с птичия и мнозина се ориентират към него. В тукашните ловни полета има достатъчно разселени фазани, за което дружината всяка година се грижи. Освен това се застуди и се очаква по-сериозни ята водоплаващи птици да долетят от север. А след като през землището на селото минава река Янтра, където не малко от тези пернати избират да зимуват, значи ще може да се разчита на слука с този дивеч, за разлика от дивите свине.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ