НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

На Североизток – Слабият сезон потвърди прогнозите

Лов

От резултатите на изминалия ловен сезон сдру­женията от Североизточна България не са довол­ни. Няма ги дивите свине в Добруджа, Лудогорие­то, Камчийската долина и Тузлука. Голяма част от ловците дори не успяха да срещнат този дивеч, но това не ги отказа да излизат в провежданите излети. Хубавото е , че отстреляните диви свине са били млади и в добро състояние, не са открити заболели и трупове, а при дадените за изследване не са констатирали заболявания.

В ловно-рибарското сдружение „Варненски со­кол“ – Варна са завършили сезона с отстрела само на 42 диви свине, което е из­ключително малко. Никога не е било така в краймор­ските ловища, най-много отстрел има в дружинките в Повеляново, Галата, Кон­стантиново и др., казва спе­циалистът по лова в сдруже­нието Димитър Атанасов.

Около 40 диви свине са слуките на територията на ловищата на ЛРС-Търгови­ще. Най-много те са в дру­жинките Здравец – Подгори­ца – Ралица, Александрово и Лиляк, няма открити забо­лели екземпляри, споделя ловният специалист Стойне Стойнев. Имаме отстреля­ни 9 диви свине този сезон, като отчитаме, че е добър успех. Повечето са по около 140 -150 кг, а един глиган те­жеше над 200 кг, коментира председателят на дружин­ката Здравец – Подгорица – Ралица Венцислав Вълчев.

североизток сезон

В добруджанските ловни полета на ЛРС-Силистра 30-ина са отстреляните през сезона диви свине, с пет повече от предходния, но цифрите показват, че в предните години се е стига­ло до 300-350 животни. Най- много слуки имат ловците от дружинките във Войново, Цар Асен, по 1-2 бройки има в Голеш, Добруджанка и Попина. „Радостното е, че отстреляните диви свине са млади и много здрави, което ни дава надежда за следва­щите сезони“, разказва Ор­лин Николов, председател на ЛРС-Силистра. А пред­седателят на ЛРД-Войново, която е с най-много слуки, Тошко Тодоров е оптимист, след като са завършили се­зона със 17 екземпляра, а в предходната година са има­ли само една слука.

Дружините на ЛРС-Славейно се радваха на добър отстрел

В ЛРС-Разград отстрелът е само 16 диви свине. Пред­варителните прогнози на председателя Пенчо Пен­чев, че сезонът ще е много труден, се сбъднаха, което тревожи ловците. По 3 слуки имат в Сеново и Дянково, а 4 в ЛРД-Цар Калоян. Някол­ко са дружинките с по 1 и 2 отстреляни диви свине.

Малкото ЛРС-Каспичан, което се състои от 4 дру­жинки, показва, че ловците са сравнително доволни от сезона. Ловният специа­лист на сдружението Вале­рий Николов споделя, че най-доволни са ловците от ЛРД-Кюлевча, които са за­вършили сезона с 20 слуки, а съседите от с. Марково имат само 4.

Георги НИКОВ

 

Посетете нашата Фейсбук страница 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ