НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Отново атака и смъртни заплахи срещу горски стражари

горски стражари

По информация на Югозападното държавно предприятие на 13 януари  към 15:00 часа при обход в охранителния участък в землището на с. Градец, община Костинброд, горски стражари от ДГС Сливница  забелязват движещ се високопроходим автомобил „Гранд Чероки” с чуждестранна регистрация. Правят опит да спрат джипа за проверка, но водачът му Благовест Зарев отказва да се подчини. Започва преследване, при което в близост до подстанцията на Костинброд други два автомобила препречват пътя на горските. Колите се управляват от баща му Иван Зарев с прякор Пушката, който в последните 10 години е известен с кражбите на дървесина, и другия му син – Людмил. Двамата започват да отправят смъртни заплахи срещу горските стражари.

За да предотвратят допълнителна ескалация на напрежението, горските стражари се опитват да се измъкнат, при което бракониерите в протежение на около километър на няколко пъти правят опити да избутат от пътя служебния им автомобил със специален режим на движение. Служителите на ДГС Сливница сигнализират полицията, която се отзовава веднага. Нарушителите успяват да избягат, но по-късно са задържани от органите на реда.

Бащата и двамата му сина са системни бракониери в района на стопанството. През последните години срещу тях многократно са подавани сигнали и съставяни констативни протоколи и актове, но явно без резултат, което днес ги кара да се чувстват безнаказани и недосегаеми!

Във връзка с инцидента Изпълнителна агенция по горите изрази позиция, в която се казва:

„През последната година има регистрирани 327 лица с повече от 2 нарушения на Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча.  В тази връзка, Изпълнителна агенция по горите е изготвяла многократно предложения за промени в Наказателния кодекс и в Закона за административните нарушения и наказания. Част от тях наскоро бяха одобрени окончателно на второ четене в Закона за административните нарушения и наказания. С приетите законови изменения се въвежда наказание общественополезен труд. ИАГ счита, че безвъзмездният труд в полза на обществото е ефективна мярка с оглед невъзможността за събиране на глобите от лица, които декларират липса на доходи или доходи под социалния минимум и липсата на наказуемост и превантивен резултат. Промените са обнародвани в Държавен вестник на 22 декември 2020 г., като се предвижда измененията да влязат в сила една година след обнародването им.

Още 3 километра бракониерски мрежи в яз. „Мандра”

Уверяваме Ви, че ще продължаваме да правим всичко по силите си, в рамките на нашите правомощия, за да бъдат подобни дръзки нападения и престъпления ограничени.  Убедени сме, че никаква форма на агресия няма да ни попречи да изпълняваме своите задължения, свързани с грижата за българската гора и ще бъдем единни в намирането на решение и справянето с проблема.”

Националното ловно-рибарско сдружение  “Съюз на ловците и риболовците в България” изразява категорична подкрепа към служителите на ДГС Сливница и настоява да се направят законодателни промени, които да създадат необходимия респект у нарушителите, за да не се допускат подобни посегателства върху държавни служители.

Посетете нашата Фейсбук страница 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top