НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Сдружение за дива природа БАЛКАНИ издирва вълчица с GPS-предавател

gps-предавател

Призив за помощ към ловните дружини отправиха от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ. От края на ноември 2020 г. GPS-предавателят на вълчицата, уловена в Пирин през май същата година, е спрял да изпраща сигнал. В момента я издирват на терен, но всяка информация за нея е много полезна! Дори вълчицата да е отстреляна, е важно да бъде намерен GPS-предавателят, тъй като данните, които се получават дистанционно от този тип нашийници, не са всичките. Има информация, която може да се сваля само от самия нашийник. Това са данните за денонощната активност – кога животното почива, кога е активно и други подробности, които се запазват в самото устройство. Тук трябва да се отбележи, че самият нашийник е програмиран да пада сам от врата на животното две години след поставянето му. Важно е да се знае, че информацията от тези устройства може да бъде разчетена само от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, тъй като така са програмирани фабрично.

GPS-нашийникът е широк, черен и има капсули (като кутийки) с батерия и електроника (едната е в горната му част, а другата отдолу).

gps-предавател

Специално за сайта SLRB.BG Елена Цингарска от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ сподели:

„От 2005 година улавяме диви животни и им слагаме предаватели, за да събираме данни за тяхната активност и въобще за техния начин на живот. През годините сме поставяли предаватели на шест вълка, в момента имаме предавател само на тази вълчица, тъй като за всички е ясно, че това е един от най-трудните видове за улавяне. Първият ни вълк бе възрастен мъжки и умря от старост, но останалите по една или друга причина не доживяха пределна възраст. Три вълка бяха остреляни, два за съжаление отровени.“

До момента съществуват несигурни данни, че вълчицата е забелязана в Северен Пирин в средата на декември, след като предавателят е спрял да излъчва сигнал. Има някаква вероятност да се е повредил самият нашийник. Практиката в други страни, а и според информация от производителя показва, че е възможно при опит за отстрел сачма да е попаднала в предавателя или тъй като това са социални животни, други вълци да са се опитали да прехапят нашийника и да освободят от него вълчицата.

„Винаги, когато сме улавяли вълк и сме му поставяли предавател, сме уведомявали местните дружини, за да могат да ни дават допълнителна информация за животното и с молба да не го отстрелват, тъй като точно това животно е важно за събиране на данни за вида – допълва Елена Цингарска. – Сега призоваваме ловните дружини, ако по време на групов лов на хищници попаднат на това животно или открият трупа му, да ни уведомят, за да можем да концентрираме усилията си за откриването на GPS-предавателя.“

Контакт на Елена Цингарска – 0888 268 414

Посетете нашата Фейсбук страница 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top