140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Жестоко убийство на зубър в ДЛС-„Воден-Ири Хисар“, животното е пронизано с копие

зубри Воден-Ири Хисар

Бракониери са убили зубър на територията на Държавното ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“ в землището на село Черковна. За това информира на нарочна пресконференция прокуратурата в Разград. Женското животно е пронизано със специално изработено за случая копие, за което са били нужни големи физически усилия. Ужасяващото престъпление е предхождано от продължителна гонка на зубъра с 15 кучета от породите Дого Аржентино, кангал и питбул.

На 29 март служители на ДЛС-„Воден-Ири Хисар“ са подали сигнал до полицията, след като откриват копита и рога от зубъра. За тях е било очевидно, че трупът е бил пренесен на друго масто , за да бъде разфасован.

зубри Воден-Ири Хисар

Според изнесената информация от окръжния прокурор Тихомир Тодоров и директора на ОД на МВР в Разград старши комисар Константин Костов браниерството е извършено на 27 март, като в него са участвали трима души на 36, 31 и 27-годишна възраст от  с. Дянково.

Разследващите органи откриват в домовете на бракониерите окървавени дрехи и раници, 65 пресни суджука и месо във фризерите, за които се предполага, че са от убития зубър. Престъпниците са задържани по обяд 30 март за срок от 24 часа. Двама от тях имат криминални прояви – увреждане, кражби и незаконна сеч. Единият от тях е дългогодишен служител на ДЛС-„Воден-Ири Хисар“. Точно той е пробол с копието зубъра.

Освен това, са открити и 15-те кучета, гонили животното, които са много агресивни и вече са настанени в приют в Разград. Оказало се, че част от кучетата не са на бракониерите , а те са ги взели „под наем“ от стопани, които заедно с ветеринарите са помогнали за улавянето им.

Нови членове на стадото диви зубри в ДУ „Студен кладенец“

Според прокурор Тодоров предвидените в законодателството наказания за подобна жестокост са малки. Както Националното ловно-рибарско сдружение многократно е настоявало, и прокурорът  се надява следващият парламент да преразгледа тази част от  Наказателния кодекс.

зубри Воден-Ири Хисар

България е една от малкото страни в Европа, където се отглеждат зубри. Във ДЛС-„Воден-Ири Хисар“ първите животни са внесени и разселени от Полша преди около 40 години, а в момента в Дивечовъдния участък на НЛРС-СЛРБ „Студен кладенец” се отглеждат в естествени условия 11 зубъра, като вече се родиха първите малки.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ