140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Александър Дунчев: Много горски служители „стискат зъби” под политически или корупционен натиск

дунчев служители

В интервю за БНР новият изпълнителен директор на ИАГ Александър Дунчев сподели първите си впечатления от дейността на агенцията и приоритетите в бъдещата си работа.

„За да ядосам някой, няма как да стане без подкрепата на обществеността и на горската колегия, където инвестирах последните си години – да направя мост между лесовъдите и обществото. Ако тази подкрепа се окаже стабилна, можем да ядосаме и ловни самозабравили се феодали, т.нар. концесионери, бракониери, с каквито горите са се понапълнили през последните години, също така и корумпирани служители на много места.

Честата смяна на ръководството на ИАГ води до страшен стрес за цялата система, за всички горски служители, директори – сменят ги като памперси непрекъснато. Целта е хората да бъдат послушни и да се съобразяват с външни интереси. Не на професията, не на Закона за горите, не на своето сърце и любов към гората. Това съобразяване доведе до това много голяма част от тези хора изобщо да не искат да участват в тази месомелачка, а да напуснат системата. И повечето сигнали сега към министерството и към агенцията са от такива хора – обидени, дали живота си за гората и накрая изхвърлени от системата. Почтените хора в тази система „стискат зъби”. Под натиск много професионалисти и добри лесовъди са били прогонени от системата, а на тяхно място са били назначени „послушни и удобни“ служители.

Александър Дунчев е новият изпълнителен директор на ИАГ

По повод контрола върху незаконните дейности и практики Дунчев заявява:

„В гората не може врабче да прехвръкне без знанието на горския, ако се допускат нарушения, то това се случва под оказан натиск върху горските. Или корупционен, или политически – те да си мълчат. Когато горските служители се изправят срещу некоректните бизнесмени в горите, са сигурни, че не те ще го отнесат, а отново горските служители, защото системата е направена така, че при проверките силните се спасяват по един или друг начин, и накрая го отнася най-слабото звено – горският.”

Отностно ловните стопанства и загражденията около тях Александър Дунчев заяви:

„Прозрачността, към която ще се стремя, включва всички данни за ловните райони да станат публични, за да могат ловните дружини да знаят къде са границите на ловните стопанства и на собствените им ловно-стопански райони, а не да влизат в непрекъснати конфликти. Постоянно получаваме сигнали, че незаконно се появяват нови огради, нови охрани, камери и т.н. Намерението ми е да се сформира специален екип, ако има притеснения у нашите служители, ще съберем от другите министерства и ще влезем в ловните стопанства, за да уточним договорите, границите им и какви заповеди са издавани за ограничаване на достъпа до горите за граждани. В момента хората въобще не могат да ориентират – те само виждат въоръжена охрана или табели, забраняващи достъпа, но не знаят каква е причината. Трябва да стигнем до причината за всичко това.”

В интервюто Дунчев коментира и новите заповеди на министър Бозуков за ограниченията върху дърводобива в определени райони, като изтъкна, че ограниченията са много добре балансирани, така че да не пострадат интересите на местните общности, но да бъде защитена и българската природа.

Цялото интервю може да чуете ТУК

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ