140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Басейнова дирекция спря багерите в река Искър край София

басейнова дирекция

Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) спря проект на Столична община за почистване на коритото на река Искър в 10-километров участък между стената на язовир „Панчарево“ и корекцията при летище „София“. Общината е уведомена, че няма законови основания да извършва дейностите в речното легло, тъй като не са изпълнени изискванията на чл. 58, ал. 1, т. 4 от Закона за водите. Съгласно разпоредбите му, Басейновата дирекция следва да бъде официално уведомена 30 дни предварително за намеренията да се извършат такива дейности.

басейнова дирекция

В резултат от започналата работа с тежка механизация е увреден естествения вид на речен участък с дължина около 150 м. в района на село Герман. Изсечени са множество дървета и крайречна растителност, пресушен е един ръкав на реката, от коритото е изгребвана баластра, по бреговете са насипани инертни материали в опит да се изгради нещо като дига, въпреки че проектът не предвижда такава. Всичко това се случва и в разгара на размножителния период на рибата. Участъкът се отличава с богато биоразнообразие и един от малкото край столицата, в които речното корито е запазено в сравнително естествен вид.

басейнова дирекция

Решението на Басейновата дирекция идва на фона на протести срещу проекта. Още на 17 май хора от с. Герман са възпрепятствали служители и техника на фирма „Райстрой“ ЕООД да продължат работа. Вечерта на следващия ден под стената на яз. „Панчарево“ се сляха два протеста – на местни жители и на софийски риболовци, които приветстваха решението на БДДР, но заявиха, че ще запазят готовност за реакция, ако дейностите в същия вид бъдат възобновени.

Рибари протестираха пред ВЕЦ заради смъртта на колега, никой не излезе да ги чуе

От Столична община твърдят, че проектът е необходим като превантивна мярка за осигуряване на пропускливост на речното корито. „Непочистването води до наводнение“, заяви пред bTV Красимир Димитров от общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“. На обратното мнение са протестиращи, според които именно изсечената крайречна растителност укрепва бреговете, защитава ги от ерозия и намалява силата на приливни вълни при наводнения.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ