140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Мечка напада кошери в с. Чуйпетлово, ловно стопанство монтира електропастири

мечка чуйпетлово

Служители на Държавно ловно стопанство “Витошко-Студена” помагат на жители от пернишкото село Чуйпетлово да опазят пчелните си кошери, пострадали след множество нападения от млада мечка, съобщи пресцентърът на Югозападно държавно предприятие. От ловното стопанство  със собствен труд и за своя сметка монтирали електропастири около кошерите в двора на възрастна жена.

мечка чуйпетлово

След подадени сигнали за зачестили набези над пчелни семейства в с. Чуйпетлово са извършени проверки от ДЛС “Витошко-Студена” и РИОСВ – София. Установено е, че са нанесени щети на 15 кошера с пчелни семейства. Ловните специалисти извършват денонощни наблюдения с фотокапани, за да проследят дали набезите на мечката ще продължат.

мечка чуйпетлово

През декември 2018 г. майка с малко мече бяха заснети в района на ДЛС “Витошко-Студена” след проверка по сигнал за нападение от кафява мечка на пчелин. Кошерите се намирали в частен имот в района на стопанството. Няколко месеца по-късно малко мече се появи в двор в село Кладница.

мечка чуйпетлово

Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят от ловното стопанство. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на животните в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава. Ежедневно специалистите от ДЛС “Витошко-Студена” подхранват горските обитатели, като на 35 места има поставени хранилки с царевица и гранулиран фураж. Над 150 тона фураж годишно се използва за изхранване на благородни елени, сърни, муфлони, лопатари и мечки.

Мечка уби овца и теле край Триград

Ася Асенова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ