НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

В Бангладеш арестуваха бракониер обвинен за незаконното убийство на 70 тигъра

бангладеш тигри

След 20-годишно издирване полицията в Бангладеш залови мъж, за който се предполага, че е отговорен за незаконното убийство на 70 тигъра. За Хабиб Талукдер, известен с прякора Тайгър Хабиб, са били издадени 3 заповеди за арест. Той е извършвал незаконната си дейност в мангровата гора Съндърбанс. Този район държи най-голямата популация от бенгалски тигри в света. Към момента в дивата природа от вида са останали само няколко хиляди екземпляра.

Бракониерът - Хабиб Талукдер
Бракониерът – Хабиб Талукдер

На черния пазар всички части от телата на тигрите се продават на високи цени. Полицията предполага, че извършителят е бил част от организирана престъпна група, която е действала на международния пазар.

Шефът на месната полиция Сайдур Рахман заяви, че Хабиб Талюкдер живеел близо до гората и извършвал набезите си, когато в района нямало охрана.

50-годишният Талюкдер започнал да събира мед от диви пчели в гората и постепенно става популярен със своите бракониерски набези и множество арести.

„Едновременно го уважаваме и се страхуваме от него“ – заяви Абдус Салам, местен събирач на мед. – Той е опасен човек, който си ловува сам в гората.“

Бенгалските тигри се отличават с това, че могат да живеят и ловуват в солените води на мангровите гори, тъй като са отлични плувци. По данни на службата по горите на Бангладеш популацията на бенгалските тигри в страната е спаднала от 440 екземпляра през 2004 г. до рекордно ниските106, отчетени през 2015 г. През 2019 г. числеността на вида се е увеличила минимално до 114 представители. Основните причини за резкия спад са бракониерството и бандитизмът в региона.

Бенгалският тигър (Panthera tigris tigris), още наричан индийски тигър, е подвид на тигъра и обитава по-голямата част от територията на ИндияБангладеш, а също така и в съседните Бирма и Непал.

В началото на ХХ век в Индия е имало около 40 000 тигри, а в началото на 70-те години те са били по-малко от 1800. В резултат на безогледното им избиване броят им е намалял застрашително. През 1972 г. започна т.нар. операция „ТИГЪР“, която има за цел да спаси тигрите в Югоизточна Азия. Към началото на XXI век в Индия има 22 резервата за тигри. Въпреки че по този начин се защитава едва една четвърт от общия брой тигри в Индия, успехът е добър. Сега популацията на този подвид е най-голяма: тя съставлява от 3200 до 4700 индивида. Това обаче е официалната информация на индийските власти, които завишават броя на тигрите, за да отчетат по-добри резултати.

Последвайте ни във Facebook!

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ