140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

МЗХГ разреши отстрела на мечката-нападалa край Белица, петиция събира гласове против

петиция мечка

Министерството на земеделието храните и горите разреши отстрела на мечката, която през последните няколко дни стана известна с нападението си над жена в близост до Парка за танцуващи мечки край Белица. Според експертите след като е опитало кръв, животното става опасно за всички хора в региона. Освен това, ако не бъде издадено това разрешително, съществува реална възможност изплашеното и изнервено местно население да реагира на свой ред и да започне нелегален отстрел на мечки.

Само за няколко дени десетки хиляди подписаха петиция в интернет срещу предложението на кмета на Белица Радослав Ревански да се отстреля дивата мечка, която нападна жена в гората над града. Припомняме, че преди инцидента, няколко семейства събирали гъби в района на Парка за танцуващи мечки. При сблъсъка с мечката децата и съпругът на жертвата се развикали, а уплашената мечка избягала. Състоянието на нападнатата жена се подобрява. По думите на кмета на града, мечката не е засичана повече в района на нападението. Според експертите инцидентът вероятно е станал заради уплахата на животното, което се е почувствало застрашено.

Последното разрешително за отстрел на мечка е издадено преди по-малко от месец
В петицията се казва: „Петиция срещу решението на кмета от град Белица да се умъртви мечката нападнала жена тази сутрин. 
Ние, хората, отдавна сме прекрачили прага на допустимото, що се отнася до отношението ни към животните и опазването на околната среда. Съчувстваме на пострадалата и нейните близки и й пожелаваме бързо оздравяване, но не смятаме, че решението на проблема е да се убие мечката. Мечките най-често нападат, когато са с малките си или се чувстват застрашени по някакъв начин. Редки са подобни случаи, затова молим за разбиране и толеранс към животното.” 


Петиция в защита на мечката, нападнала жена край Парка за танцуващи мечки в Белица

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ