140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Докато АЧС ликвидира популацията, бракониери отстреляха дива свиня в района на Девин

бракониери девин

Възмущението от това престъпление е голямо, като имаме предвид, че в по-голямата част от страната ловните организации се чудят как да възстановят популацията на дивата свиня, след като Африканската чума по свинете почти я ликвидира. В такъв момент да се посяга незаконно върху дивите свине е наистина недопустимо. Ето за какво става въпрос.

На 8 юли полицейски патрул спира за проверка руски джип ГАЗ 69 А на моста в девинския квартал „Настан”. При проверката е установено, че 77-годишният шофьор Камен Георгиев превозва отстреляна дива свиня. Разследващите органи вече са изяснили случая, като е установен и извършителят на деянието. Отстрелът на дивата свиня е извършен от 43-годишният редови ловец Радостин Баргански. И той, и Камен Георгиев са членове на ЛРД-Настан към ЛРС-Девин. Образувано е досъдебно производство по случая.

Специално за сайта SLRB.BG специалистът по лова на ЛРС-Девин Владимир Пейков сподели:

„Радостин Баргански вече е бил лишаван от правото на лов, след като е заловен по време на бракониерски нощен лов в ловния район на дружината в кв. „Настан”. Беше изключен за две години, но миналата година наказанието му изтече и дружината реши да го приеме отново и да му даде втори шанс. След изтичане на наказанието на ловеца му е издадено разрешително за индивидуален отстрел на сръндак, което е в  сила от четвъртък – 8 юли. Явно веднага се е възползвал и заедно с Камен Георгиев, които се явява негов съучастник, отиват на лов за сръндак, но отстрелват дивата свиня. След доказване на вината ще изключим извършителя отново.”

Мъж и жена са простреляни по време на незаконен лов

При извършване на разпита от разследващите органи, Баргански се оправдал, че тревата е била висока, видимостта лоша и той помислил, че появилото се животно е лисица и затова възпроизвел изстрел. Впоследствие се установява, че отстреляното животно е дива свиня и заедно със съучастника си решили да я приберат.

Какво ше бъде наказанието ще решават правораздавателни органи, но онова което безспокои ловната общност е, че въпреки мерките, въпреки организираните мероприятия бракониерските деяния продължават и за още по-голямо съжаление бракониерството е с ловен билет.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ