НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Ловци и горски се бориха рамо до рамо с бракониери край Панагюрище

бракониери панагюрище

Ловци от ловно-рибарската дружинка в село Поибрене съвместно със служители на ДЛС „Арамлиец“ и ДГС Панагюрище са принудили бракониери, отстреляли сръндак, да изоставят автомобила си и да избягат пеша през гъста гора.

бракониери панагюрище

Ситуацията се разиграва в деня на изборите – 11 юли, когато е получен сигнал за съмнителен автомобил, който се движи в района между Панагюрище и Вакарел. Първи се отзовават от ловно стопанство „Арамлиец“, лично директорът инж. Димитър Павлов заедно с негов служител тръгват по следите на съмнителния автомобил.

бракониери панагюрище
инж. Димитър Павлов

Специално за SLRB.BG инж. Павлов разказа подробности за случая: „След като чухме двата изстрела, успяхме да локализираме местонахождението на тези бракониери и започнахме да ги наблюдаваме с бинокъл. Не след дълго започна да се стъмва и прецених, че трябва да действаме, защото ако те разполагат с термовизия, могат да ни забележат, а и да ни застрелят.“

Докато АЧС ликвидира популацията, бракониери отстреляха дива свиня в района на Девин

Павлов и колегата му тръгват към извършителите на незаконния лов, а в същото време, при добра координация, горските от ДГС Панагюрище и ловците от ЛРД–Поибрене завардват пътищата, през които могат да се измъкнат злосторниците. Първи до бракониерите се приближават горските от Панагюрище, които подават и звуков, и светлинен сигнал, но извършителите на деянието не спират и опитват да избягат с автомобила си. По време на бягството са пресрещнати и от ловците, но и те не успяват да ги спрат. Следва гонка с автомобили в гората, при която бракониерите изоставят автомобила си и започват да бягат пеша. При последвалия оглед, в близост до колата е установен чувал с трупа на убит сръндак, а в колата са открити документите на почти цяла ловна дружинка. По непотвърдена информация автомобилът е иззет, а по случая е образувано досъдебно производство, което трябва да открие злосторниците, позволили си да посегнат на сръндак на територия, която е почти в сърцето на Държавно ловно стопанство „Арамлиец“.

бракониери панагюрище
сн. ЮЗДП

Това не е първи подобен случай в района. Ловно-рибарската дружинка в село Поибрене е една от най-активните в борбата с бракониерите, като миналата година членовете ѝ успяха да заловят двама мъже, които ловували на „фар“. Въпреки активните си действия, те са разочаровани, че често извършителите се измъкват от хватката на закона и след това следват ответни действия върху имуществото на самите ловци от хванатите в нарушение. 

От Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ апелираме за пореден път за утежняване на наказанията за незаконно ловуване и промяна в Наказателния кодекс, която да позволи на правоприлагащите органи да налагат реални санкции на злосторниците, посегнали на дивеча и българската гора!

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ