НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Мечка нападна жена край Белица, искат отстрела й

мечка белица

Рано сутринта на 2 юли мечка е нападнала жена в непосредствена близост до Центъра за танцуващи мечки край Белица. Жената е брала гъби заедно с приятели, които са реагирали бързо и спешната помощ е пристигнала навреме. Пострадалата е с разкъсвания в дясната половина на тялото и за нея се полагат необходимите грижи. Колкото до мечката, за нея се знае, че е диво животно, но не е известно защо е проявила агресия.

Пред SLRB.BG кметът на град Белица Радослав Ревански заяви, че нападнатата жена е в стабилно състояние, но с множество наранявания и разкъсвания. Веднага след нападението между 60 и 70 души са били изведени от района, в който е станал инцидентът. Кметът ще пусне официален сигнал и ще поиска разрешително за отстрел на мечката, за да се успокоят хората в района. По думите му, гъбарството е основен поминък на местните жители.

ВИДЕО от подобен инцидент от началото на годината в съседна Румъния

Зоологът Александър Дуцов, участвал в изготвянето на първия план за управление на вида, сподели за сайта SLRB.BG следното:

„Предполагам, че мечката е била притеснена от гъбарите, които са навлезли в непосредственото и пространство и си е пробила път през най-близко намиращия се човек. Възможно е да е имала плячка и да я е защитавала. Фактът, че инцидентът се случва на 100 метра от оградата на Центъра за танцуващи мечки край Белица, ме навежда на мисълта, че сега сме в периода на разгонването на мечките и ако в Центъра има разгонена женска може да е привлякла животното. Логично е да бъде издадено разрешително за отстрел, тъй като местните хора са изнервени и изплашени, поради което съществува опасността да започне незаконен отстрел на мечки.”

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ