НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Мечка нападна жена край Белица, искат отстрела й

мечка белица

Рано сутринта на 2 юли мечка е нападнала жена в непосредствена близост до Центъра за танцуващи мечки край Белица. Жената е брала гъби заедно с приятели, които са реагирали бързо и спешната помощ е пристигнала навреме. Пострадалата е с разкъсвания в дясната половина на тялото и за нея се полагат необходимите грижи. Колкото до мечката, за нея се знае, че е диво животно, но не е известно защо е проявила агресия.

Пред SLRB.BG кметът на град Белица Радослав Ревански заяви, че нападнатата жена е в стабилно състояние, но с множество наранявания и разкъсвания. Веднага след нападението между 60 и 70 души са били изведени от района, в който е станал инцидентът. Кметът ще пусне официален сигнал и ще поиска разрешително за отстрел на мечката, за да се успокоят хората в района. По думите му, гъбарството е основен поминък на местните жители.

ВИДЕО от подобен инцидент от началото на годината в съседна Румъния

Зоологът Александър Дуцов, участвал в изготвянето на първия план за управление на вида, сподели за сайта SLRB.BG следното:

„Предполагам, че мечката е била притеснена от гъбарите, които са навлезли в непосредственото и пространство и си е пробила път през най-близко намиращия се човек. Възможно е да е имала плячка и да я е защитавала. Фактът, че инцидентът се случва на 100 метра от оградата на Центъра за танцуващи мечки край Белица, ме навежда на мисълта, че сега сме в периода на разгонването на мечките и ако в Центъра има разгонена женска може да е привлякла животното. Логично е да бъде издадено разрешително за отстрел, тъй като местните хора са изнервени и изплашени, поради което съществува опасността да започне незаконен отстрел на мечки.”

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ