140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Обучение за превенция от болестта „Син език” в Габрово

превенция син език

„Болестта „Син език” при дивеча – какво трябва да знаят стопаните” бе тема на обучението за превенция на експертите на Северноцентралното държавно предприятие – Габрово, което организира курса заедно със „Си ай си Център за опазване здравето на дивеча”. Водещи на беседите бяха лектори от Лесотехническия университет и експерти от Българската агенция по безопасност на храните. Обучението е обхванало експертите от всички териториални поделения на СЦДП.

Болестта „Син език”, известна още като „Заразна катарална треска по овцете”, е векторно преносима, вирусна болест по домашните и дивите преживни животни. Предава се чрез ухапвания от кръвосмучещи насекоми, но не засяга хората. Експертите обаче предупреждават, че може да причини значителни щети на стопанския добитък и преживния едър дивеч.  

От 2014 година насам у нас няма данни за поява на нови потвърдени огнища на болестта. Независимо от това, обученията на ловните специалисти остават задължителни. Поддържаната задължителни форма на готовност е бърз обмен на информация между ловните специалисти, ветеринарните лекари и ловците, координиране и обединяване на усилията им, за да бъде успешна тази превенция и ефикасен контролът на заболяванията по дивеча. На ловните специалисти по места се пада голяма част от отговорността, защото те първи откриват симптомите на заболявания по дивеча, първи представят проби за лабораторен анализ и на практика предприемат адекватни и бързи последващи действия.

Мариана Мандичева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ