НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Внимание: Опасни риби в Черно море (черноморски скорпион)

черноморски скорпион

Черноморкият скорпион (Scorpaena porcus) може да стресне лаиците с голямата си глава, покрита с всякакви причудливи израстъци, огромна за размерите си уста и преливащите, предимно тъмни ню­анси на тялото от черно към сиво или кафяво. Като защит­на реакция при опасност този черноморски скорпион се наежва и разперва всичките си гръбни лъчи. Именно в тях има токсични вещества, които при убождане причиняват възпаление и зачервяване на мястото. Възможни са и по-сериозни алергични реакции, обрив, вдига­не на температура. При такива случаи трябва да се потърси лекарска помощ.

Съвети за начинаещи плувкаджии – В името на динамичния риболов

Възможно е черноморски скорпион да попадне на въдицата, обикнове­но като успореден улов на попчета. Не бива да се докосва с голи ръце, най-добре да се ползва защитна ръкавица, за да се отървем от натрапника и същевременно да спасим куката. Трябва да се знае, че в шиповете му отровата може да дейст­ва до 2-3 часа след смъртта на рибата, така че и привидно мъртъв скорпион не е безопасен.

Биолозите различават два вида по нашето Черноморско крайбрежие, но те са с незначителни външни разлики и обик­новено не се разпознават от рибарите.

Посетете нашата Фейсбук страница

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ