НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Внимание: Опасни риби в Черно море (черноморски скорпион)

черноморски скорпион

Черноморкият скорпион (Scorpaena porcus) може да стресне лаиците с голямата си глава, покрита с всякакви причудливи израстъци, огромна за размерите си уста и преливащите, предимно тъмни ню­анси на тялото от черно към сиво или кафяво. Като защит­на реакция при опасност този черноморски скорпион се наежва и разперва всичките си гръбни лъчи. Именно в тях има токсични вещества, които при убождане причиняват възпаление и зачервяване на мястото. Възможни са и по-сериозни алергични реакции, обрив, вдига­не на температура. При такива случаи трябва да се потърси лекарска помощ.

Съвети за начинаещи плувкаджии – В името на динамичния риболов

Възможно е черноморски скорпион да попадне на въдицата, обикнове­но като успореден улов на попчета. Не бива да се докосва с голи ръце, най-добре да се ползва защитна ръкавица, за да се отървем от натрапника и същевременно да спасим куката. Трябва да се знае, че в шиповете му отровата може да дейст­ва до 2-3 часа след смъртта на рибата, така че и привидно мъртъв скорпион не е безопасен.

Биолозите различават два вида по нашето Черноморско крайбрежие, но те са с незначителни външни разлики и обик­новено не се разпознават от рибарите.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ