140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Инж. Васил Василев: Открихме ловен сезон 2021! Да ни е честит и „Наслука!”

ловен сезон

Спомените за отминалите ловни дни разпалваше въображението ни и отчиташе амплитудите на желанието за ловни излети.  Да, чакахме го много и с вълнение. Е, началото вече е сложено, а краят ще отчете резултатите.

И в тези мигове на ловен екстаз, ние, ловците, сме длъжни да сме отговорни за себе си и за живота на колегата до нас, като напълно   изключим аргумента „ На мен няма да ми се случи”.

Трябва да помним, че сме членове на Организация с история и авторитет в страната и чужбина, че сме обществено ангажирани, но и че ще отстояваме нашите права и ще изискваме законови промени. Нашата структура ни изгражда не само като ловци, но и като отговорни личности.

Колеги, ситуацията, в която се намираме през този ловен сезон, е доста сложна: Covid-19, АЧС, проблемът с гургулицата в Западна и Централна Европа, който засегна и нас, макар и не в крайности. С министерско решение ще се редуцират  ловните излети на гургулица от 2 на 1 път седмично, както и ще бъде намалена отстрелната норма от 10 на 8 птици. Да, тези обстоятелства са нежелани, поставят ни в ограничения, вече е факт – с решение на МС от 12 август,  промяната на ППЗЛОД. Реалността е такава и ние трябва да се съобразяваме без илюзии, че ще минем между капките. От тук нататък  през този ловен сезон ще трябва  не само да спазваме ограниченията , но и да полагаме грижи за гургулицата, за да продължим  да я ловуваме.

Най-мотивирани за решаване на проблема с АЧС сме именно ние, българските ловци. На нас се пада жребият да продължим реалната битка за оцеляването на дивата свиня, като не пренебрегваме указанията и заповедите. Ако трябва, ще си налагаме и ограничения, които ловната етика и грижата за дивите свине изискват, но не чрез министерски заповеди. Не бива да допускаме пропуски. Трябва да си поставим стратегически цели и да приложим нетрадиционен подход.

Приятели, всички тези ситуации са предизвикателства и ние ще се справим с тях, защото сме единни, защото другарството и отговорността изграждат по-силно връзката между нас. Нека запазим нашата ловна емоция и да се радваме на слуката, просто само трябва да бъдем внимателни.  

Колеги, пожелавам ви да сте живи и здрави, успешни ловни излети и късмет. 

Наслука!

ВАЖНО! Промяна в броя на излетите и отстрелната норма за гургулицата прие Министерския съвет

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ