НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Инж. Васил Василев: Открихме ловен сезон 2021! Да ни е честит и „Наслука!”

ловен сезон

Спомените за отминалите ловни дни разпалваше въображението ни и отчиташе амплитудите на желанието за ловни излети.  Да, чакахме го много и с вълнение. Е, началото вече е сложено, а краят ще отчете резултатите.

И в тези мигове на ловен екстаз, ние, ловците, сме длъжни да сме отговорни за себе си и за живота на колегата до нас, като напълно   изключим аргумента „ На мен няма да ми се случи”.

Трябва да помним, че сме членове на Организация с история и авторитет в страната и чужбина, че сме обществено ангажирани, но и че ще отстояваме нашите права и ще изискваме законови промени. Нашата структура ни изгражда не само като ловци, но и като отговорни личности.

Колеги, ситуацията, в която се намираме през този ловен сезон, е доста сложна: Covid-19, АЧС, проблемът с гургулицата в Западна и Централна Европа, който засегна и нас, макар и не в крайности. С министерско решение ще се редуцират  ловните излети на гургулица от 2 на 1 път седмично, както и ще бъде намалена отстрелната норма от 10 на 8 птици. Да, тези обстоятелства са нежелани, поставят ни в ограничения, вече е факт – с решение на МС от 12 август,  промяната на ППЗЛОД. Реалността е такава и ние трябва да се съобразяваме без илюзии, че ще минем между капките. От тук нататък  през този ловен сезон ще трябва  не само да спазваме ограниченията , но и да полагаме грижи за гургулицата, за да продължим  да я ловуваме.

Най-мотивирани за решаване на проблема с АЧС сме именно ние, българските ловци. На нас се пада жребият да продължим реалната битка за оцеляването на дивата свиня, като не пренебрегваме указанията и заповедите. Ако трябва, ще си налагаме и ограничения, които ловната етика и грижата за дивите свине изискват, но не чрез министерски заповеди. Не бива да допускаме пропуски. Трябва да си поставим стратегически цели и да приложим нетрадиционен подход.

Приятели, всички тези ситуации са предизвикателства и ние ще се справим с тях, защото сме единни, защото другарството и отговорността изграждат по-силно връзката между нас. Нека запазим нашата ловна емоция и да се радваме на слуката, просто само трябва да бъдем внимателни.  

Колеги, пожелавам ви да сте живи и здрави, успешни ловни излети и късмет. 

Наслука!

ВАЖНО! Промяна в броя на излетите и отстрелната норма за гургулицата прие Министерския съвет

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ