НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Кърлежи убиват приплоди на сърните, нужно е обезпаразитяване

кърлежи сърните

Завишена смъртност при приплодите на сърната в района на долното течение на българския участък на река Дунав, отчитат местните ловци.

„През последните две години наистина регистрираме намаление на популацията на сърна в нашия ловно-стопански район”, потвърди за SLRB.BG председателят на Ловно-рибарско дружество „Сокол” – гр. Тутракан д-р Димитър Стефанов. „ Смъртността при приплодите е много висока и те не могат да достигнат полова зрялост. За мен причината е в ектопаразитите по сърните”, обясни д-р Стефанов, който е доктор по ветеринарна медицина.

кърлежи сърните
д-р Димитър Стефанов

Вследствие на меките зими през последните 2 години кърлежите не могат да достигнат онзи минимум, който да не застрашава с инвазията си дивеча. Знайно е, че този паразит допринася за около 50 различни по вид и степен на застрашеност за живота заболявания.

Съвсем отделен е добре познатият факт, че с кръвосмученето си те изтощават организма. Още повече, когато става въпрос за неукрепнали още физически приподи. Те се заразяват с кърлежи от майката и още в бозайния период умират.

„Срещаме сърни без ярета или в най-добрия случай с едно яре, а това не е нормално.”,  алармират ловците. Те са категорични, че трябва да се предприемат спешни мерки по обезпаразитяване на сърната.

Д-р Стефанов е уверен, че има достатъчно и ефикасни ветеринарно-медицински препарати, с които да се противодейства на кърлежовата напаст. Трябва  Съюзът на ловците и риболовците в България да вземе адекватни мерки и да натовари дружинките с елементарни отговорности до решаването на проблема и спасяване на популацията на сърната.

Странджа е ендемична зона за лаймска болест, кримска хеморагична треска и ку треска. За местните ловци предаваните от кърлежи инфекции по дивите животните не са нещо необичайно.

„Много  е трудно е да се направи статистика за броя на поразените от паразитите животни. А причината за това е следната: Плътността на хищника е толкова голяма, че буквално още същата вечер животното изчезва“, каза Невен Каравасилев, специалист по лова в ЛРС “Лебед” –  Бургас.

кърлежи сърните

Средствата за обезпаразитяването на дивеча са част от ловно-стопанските мероприятия на всяко ловно-рибарско сдружение. В случая с щетите, които кърлежите нанасят на популацията на сърната, като убиват нейните приплоди още преди те да са достигнали полова зрялост, третирането с ветеринарномедицински препарати е задължително. 

Ако знаем, че дивата свиня и еленът са си изградили сами начини за освобождаване от външните паразити, то трябва да сме наясно, че на сърната трябва да се помогне. Дивата свиня и еленът се калят и така по чисто механичен път отстраняват напъплилите я паразити. Сърната  е животно, което не се каля и на практика е беззащитно пред външни паразити.

Затова на определени места, където се подхранва дивечът или има солища, дружинките трябва да поставят солеви брикети, в които има противопаразитни препарати. Така не само от външните паразити /кърлежите/, но и от всички ектопаразите /и от глистите и тениите/ може да бъде спасена сърната.

Това на първо четене препоръчват специалистите и то е по възможностите на всяко една ловно сдружение. Цената на вносителя е 16 лева за 10 кг. брикет без ДДС.

По темата потърсихме мнението и на д-р Румен Каров, ветеринарен лекар във фирма „Сокол-БЛРС” ЕООД

кърлежи сърните
  • Какво се случва с едно новородено диво животно, когато го нападнат кърлежи, д-р Каров?
  • То може да умре или да бъде изядено. Кърлежите заразяват с вирусни  болести и при силна опаразитеност да предизвикат кърлежова парализа. Такова животно става неадекватно, губи ориентация и бива изядено бързо от други животни в гората. Така заразата още повече се разпространява. Кърлежите могат да причинят  и хеморагия и анемия, когато заразата е с  протозойни /вътреклетъчни паразитни/ болести, Тези заболявание също обезсилват новороденото и то става жертва.
  • Кои диви животни могат да станат жертва на опасните насекоми?
  • Знаете, че ухапването от кърлеж не е безопасно и за хората. Затова при случай на ухапване задължително се търси лекарска помощ. Сред дивечовия свят  най-много страдат муфлоните. Когато пролетта е топла и влажна опаразитяването плъзва по-рано и продължава до късна есен. Разгаря се с пълната си сила през лятото.
  • Как трябва да се борим с тази напаст в дивата природа?
  • Не е лесно, защото дивото животно трудно  може да бъде „изкъпано” с ветеринарномедицински препарат, например. Борбата с кърлежите по дивите животни трябва да е системна – да се третират заразените райони няколко пъти годишно. И това трябва да се повтаря няколко години подред. Трябва да се извършват и мелиоративни мероприятия в местообитанията на дивите животни. С промяната на климата и увеличаване на температурите тези, вече добре адаптирани по нашите полета, насекоми сега пренасят повече опасни тропически болести, като кримска хеморагичн треска, ку треска и лаймска болест.

Лалка Кипрова

Анелия Славейкова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ