НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

50 години по-късно – В Будапеща отново се провежда Световно ловно изложение под надслов “В едно с природата”

в едно с природата

Ловното изложение “В едно с природата” (One with nature) се провежда на територията на специално изграден Експо център в столицата на Унгария – Будапеща, от 25 септември до 14 октомври. Правителството на Виктор Орбан е инвестирало над 20 000 000 лв. в построяването на 8 зали с обща големина  от над 75 000 кв. м. Всяка от залите е предназначена за различни цели, като в най-голямата зала са разположени националните щандове, с които се представят държавите от целия свят.

в едно с природата

Българският щанд е един от най-големите на изложението, като на него са представени над 200 трофея от типични за българската фауна видове като благороден елен, дива свиня, сръндак, елен лопатар, муфлон и чакал.

в едно с природата

Пред екипа на SLRB.BG говори Чавдар Желев, ловният експерт, който отговаряше за събирането на представените трофеи.
”Със събраните трофеи сме обхванали почти цяла България. След дълъг подбор излагаме 50 благородни елена,  54 сръндака, 46 глигана и по няколко муфлона и лопатари, защото унгарската страна разполага с много добри екземпляри от двата вида и нашите няма как да бъдат конкурентни.”

Централно място на щанда заема световният рекорд от благороден елен, който не е надминат вече над 30 години. За оценения с 273,60 точки по официалната система на Международния съвет по лова и опазването на дивеча (CIC), разказа директорът на Югозaпадното държавно предприятие Дамян Дамянов:

в едно с природата

“Световният рекорд от благороден елен е от 1990-а година. Изключително се радвам и че след това изложение ще остане световен рекорд. Това показва, че качеството на българската популация е изключително добро, но остава въпросът да се замислим как да подобрим начина на ловуване и начина на стопанисване, за да постигаме още по-добри успехи.”

в едно с природата

На родния щанд на изложението “В едно с природата” е представена и иновативна система с показване на обект чрез добавена реалност (АR). Само чрез 2 клика на телефона си, посетителите на събитието могат да видят световния рекорд на благороден елен в реални размери, като дори и могат да се снимат с него.

в едно с природата


Други, предизвикващи интереса на ловците експонати, са бившият световен рекорд от глиги на дива свиня и трофеят на сръндак от Тервел, на който предстои и официална оценка от Международния съвет по лова и опазването на дивеча(CIC). Предварителните оценки му дават 232,12 точки по официалната система на CIC, което го прави нов национален рекорд.

в едно с природата

Специално място на щанда е отредено и на експозиция от исторически предмети, свързани с историята на Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България”. Сред експонатите се откриват първото знаме на организацията, ловни билети от началото на 20 век, почетни знаци и значки, както и едни от първите броеве на списание “Ловецъ”(дн. „Лов и риболов”). За важен момент от богата история на Националната организация разказа председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев:

в едно с природата


“България и в частност нашата организация винаги е била активен участник в процесите, които се развиват на европейско и световно ниво. Една от най-ярките фигури в историята на организацията е Иван Сокачев, който е в основата на това Съюзът да бъде съучредител на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) през 30-те години на ХХ век. Ние сме една от шестте организации създали CIC, като и до момента сме важна част от него.”
В програмата на изложението “В едно с природата” , което ще продължи до 14 октомври, предстоят много събития, а информация за тях може да откриете ТУК .

ВИДЕО от събитието

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ