140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

„Лов и любов“ на Михаил Михайлов събра ценители на литературата и приключенията

книга михаил михайлов

Макар и вече нашумяла в ловните среди, книгата „Лов и любов“ на Мишо Михайлов, или както я представи проф. Валери Стефанов – „Тайната на приключението“, дочака своята официална премиера пред пъстра публика в литературен клуб „Перото“. Наред с нея авторът представи за обсъждане още две свои книги – „История на истината“ и „Кафява захар“, по време на събитието, организирано от Държавния културен институт към МВнР и Университетско издателство „Св. Климент Охридски“.

Творческата вечер събра любители на качествената литература и приключенията, ловни и риболовни другари на Михаил Михайлов, сред които и най-новите му приятели – представителна група от дружината в Бистрица. Тук бяха интелектуалци като проф. Любомир Халачев, Лазар Мурджев, проф. Георги Лозанов, Виктор Меламед, бившият председател на Народното събрание Михаил Миков, бившите министри на външните работи и на отбраната Соломон Паси и Красимир Каракачанов, главният секретар на НЛРС-СЛРБ Даниел Тошков, главният експерт за българите в чужбина в президентската администрация Милена Димитрова, директорът на дирекция в БАБХ д-р Георги Чобанов и др. 

книга михаил михайлов

„Ако някой ми беше дал да прочета „Лов и любов“, без да ми каже кой е авторът, щях да кажа – „Гледай какви писатели имат другите народи!“. Оказа се, че тези писатели са и у нас“, заяви проф. Любомир Халачев.

Освен писател Михаил Михайлов е и дипломат, архитект, музикант, пътешественик, дългогодишен почетен консул на България в Намибия, автор и на книгата „Бушменска прокоба“, включена в учебните програми на африканската страна. Лазар Мурджев го нарече „Българският писател на Африка“. А проф. Лозанов отбеляза „богатата, сложна и неорганизирана биография на автора, който сам по себе си изглежда не само като писател, но и като литературен герой“.  „Лично съм свидетел как хвана огромен скат във Фиджи, което сигурно се е отдавало на не повече от трима-четирима българи. Пожелавам ти, Мишо, да хванеш още много скатове, акули и китове“, духовито вметна и Соломон Паси.

книга михаил михайлов

„Ето идват такива мигове, в които усещаш, че си направил и дал нещо хубаво“ – обърна се към своите читатели Михаил Михайлов, като цитира думите на поета Владимир Башев – „Ако няма какво да дадем на света, за какво сме родени?“. В отговор на бележките, че е „политически неоромантик“ и че пише с фантазията на дете и с тъгата на зрял мъж, той обеща да продължи да мечтае, докато пише и че „действително тези мечти са за един по-добър свят“.

А който ловец все още не е разгръщал „Лов и любов“, може да се запознае с нея от страниците на сп. „Лов и риболов“, където част от разказите в книгата се публикуват под рубриката „Африкански пусии“.

Снимки: Иглика Трифонова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ