140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Отново откриха диви свине, заразени с Африканската чума

диви свине чума

От БАБХ съобщиха, че има два нови случая на Африканска чума по свинете при диви свине на територията на областите Монтана и Перник. Пробите от дивите животни са изследвани в Националната референтна лаборатория в София и са дали положителните резултати за наличие на заразата. Според информацията това не са нови огнища, а вторично възникнали на територията на Държавното горско стопанство в Берковица и в района на с. Чуйпетлово, Пернишко.

Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Христо Вълчанов за предприемане на действия за ограничаване на разпространието на АЧС в района е сведена до съответните ресорни служители в Министерството на земеделието, храните и горите, БАБХ, ветеринарните лекари, собствениците на свине, ловните дружини и кметовете в засегнатите населени места от двата региона. В заповедта се определят редът и мерките, които трябва да предприемат лицата с компетенции по Закона за лова и опазване на дивеча при констатиране на Африканска чума при диви прасета, като е разширен обхватът на ловностопанските райони с риск от разпространение на заразата.

Ловците и горските служители ще претърсват ловностопанските райони за умрели диви свине или животни с нетипично поведение. Определени са правилата за биосигурност, начините за вземане на проби и изпращането им за изследване, конкретизирани са задълженията на служителите от горските и ловните стопанства.

Те ще бъдат съобразени с указанията, утвърдени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите от 6 януари 2020 г.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ