НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Фирма “Сокол-БЛРС”: Производството и разселването на див заек набират скорост

диви зайци внос производство

С решение на УС на НЛРС-СЛРБ бе възложено на фирма ,,Сокол-БЛРС” ЕООД да започне производството на див заек в стопанствата на фирмата. Намясто беше проучен опита в другите европейски страни – Хърватия, Словакия, Унгария.

диви зайци, внос, производство

Стартирахме с 5 двойки зайци във Враца. Надеждите и очакванията за бързо и качествено усвояване на словашкия опит скоро се изпариха. Но, както се казва, апетитът идва с яденето. Трудното и неефективно производство ни накара да закупуваме само вносна храна, бавно и сигурно да подбираме качествени двойки. Резултатите не закъсняха.

диви зайци внос производство

В момента във всички стопанства на фирмата съществуват мощности за производството на див заек. В Луковит са 48 двойки, във Враца – 26 двойки, в Сливен – 10 двойки, в Русе – 6. Интересът към нашето производство от страна на сдруженията е много голям и непрекъснато расте. За 2021 г. 16 ловно-рибарски сдружения в страната – Шумен, Свиленград, Добрич, Харманли, Сливница, Перник, Сливен, Айтос, Брезово, Кърджали, Септември, София-север, Никола Козлево, Панагюрище, Петрич са поръчали за своите дружинки 1021 диви заека на 60-дневна възраст.

Тъй като възможностите на фирмата са ограничени – те варират в рамките на 700-800 диви заека – се наложи да се осъществи внос от Словакия. На 01.10.2021 г. е прието извършването на втора пратка от 256 диви заека, които ще се превозват директно до сдруженията със специaлизиран транспорт на здравното обслужване на фирмата, винаги необходимо при подобни акции.

диви зайци внос производство

Смятаме, че всички заявки ще бъдат изпълнени до 15 ноември 2021 г. Най-много финансови средства и заявки са дали ловците от ЛРС-Шумен, закупили и разселили досега на териториите на своите ловища 650 диви заека. Резултатите и отзивите дотук са отлични.

диви зайци внос производство

Началото е положено. Продължаваме напред в стремежа си да възстановим и обогатим популацията на дивия заек в България!

От ръководството на фирма “Сокол-БЛРС” ЕООД

Посетете нашата Фейсбук страница https://www.facebook.com/lovIribolovBulgaria/

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ