140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Тежко бракониерство в района на ЛРД-Горна Лука

бракониерство горна лука

На 31 август около 18,30 часа в ловно-рибарско сдружение „Огоста“ – Монтана се получава сигнал за открит труп на сръндак. Животното е намерено от местен ловец, които по това време е бил на коситба. Ръководителят на ЛРС-Монтана Александър Георгиев заедно с председателя на дружината от с. Горна Лука Лъчезар Живков и зам.-директора на РДГ-Берковица отиват на мястото, където установяват бракониерския отстрел. Престъплението вероятно е извършено през нощта или рано сутринта, като бракониерите не са могли да открият трупа на отстреляния сръндак.

„Тревата до пътя в м. „Полето“ е окосена, но в един слог е останала висока и именно там намерихме трупа на животното – разказва Георгиев. – Предполагаме, че бракониерите са стреляли направо от превозното средство, с което са били. Не са успели да го намерят или въобще не са разбрали, че са го уцелили.“

бракониерство горна лука

Съставен е констативен протокол, трупът на животното е загробен. Поради отдалечеността на селата наоколо и малкото останало население, вероятността да се намери свидетел на престъпното деяние и престъпниците да бъдат открити, е малка.

През миналата година почти по същото време в района на същата дружина бяха задържани двама бракониери, отстреляли сръндаци, за което сайтът SLRB.BG своевременно информира.

„Причината за продължаващите бракониерства в този район са грижите на ловците от ЛРД-Горна Лука за популацията на сърната. Те не я ползват, съзнателно и целенасочено работят, за да имат добър запас от този вид дивеч и когато това е нужно, да получават разрешителни за подборен лов. Стремежът им е чрез увеличаване на запаса и селекция един ден да имат и трофейни животни. Но ето че едни стопанисват дивеча, други стрелят“ – завършва Георгиев.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ