140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Известни са победителите в играта на Съюза за ловна или риболовна снимка

Играта на Фейсбук страницата на НЛРС-СЛРБ, организирана от Националното ловно-рибарско сдружение по повод стартирането на абонаментната кампания за в. “Наслука” и сп. “Лов и риболов” за 2022 г., приключи.

По регламент желаещите да участват трябваше да предоставят снимка със сюжет от проведен ловен (за едър дивеч) или риболовен (за хищни риби) излет, увенчан със слука. Авторите на 5-те снимки, събрали най-много харесвания в секцията за коментари под публикацията до 10:00 на 18. 10. 2021 г., получиха следните награди:

Първо място – безплатен годишен абонамент за сп. “Лов и риболов” на името на Христо Марков
Второ място – безплатен годишен абонамент за в. “Наслука” на името на Иван Гочев
Трето място – шал с логото на НЛРС-СЛРБ на името на Божидар Николов
Четвърто място – светлоотразителни жилетка, лента и шапка на името на Красимир Михалев
Пето място – книгата “Сърце в гората”, разказваща за легендарния Стефан Манолов, на името на Николай Гочев.

Ето какво споделиха за паметните си излети печелившите в играта участници.

Христо Марков, който вече е печелил в тази инициатива и през миналата година, разказа за отстреляния от него сръндак: “Денят е 5 август 2021 г., в разгара на размножителния период за сърната.

сръндак, трофей, отстрел

Сръндакът ми даде възможност да изпратя 300-грейновия куршум в калибър 375H&H точно във врата му. Животното падна намясто. Станах и с нетърпение тръгнах към него, за да се убедя, че съм избрал правилния индивид. На пръв поглед слаб трофей – никакви перли, бяла глава и сляп с едното око. Остана да видим последната дума на зъбите, но това щеше да стане вкъщи. Отдадох почит, поставяйки последна хапка за животното по пътя му към вечните ловни полета. И чак тогава последваха обичайните снимки. Като човек, практикуващ всеки възможен вид лов, мога да кажа само едно – ловът на сръндак е нещо специално и ненадминато като изживяване!”

За Иван Гочев освен лова голямо удоволствие носи и риболовът. Именно с такава снимка той спечели втората награда от играта – заслугата е основно на дългия метър и половина сом с тегло 10 кг. За нелеката борба с водния хищник Иван споделя разпалено:

сом, риба

“Сутринта, когато тръгнах, имах надежда за добър риболов, но си нямах ни най-малка представа, че ме очаква риболовът на годината. След изтеглянето на брега сомът удари на кантара 16.700 кг. Със снимката и пускането му приключи най-бързият и най-успешен тролинг в скромната ми кариера.”

Божидар Николов, известен с подчертаната си страст към хищничарството ловец, описва придобиването на трофейния сръндак с вълнение: “Денят е 24 юли 2021г. След една седмица оглеждане на районите вече беше мой ред да си пробвам късмета.

сръндак, трофей, отстрел

Свирках със свирка, но ефект нямаше. Адреналинът беше на макс. Имаше един удобен за мен момент, но го изтървах. Сръндакът заобиколи една трънка и се показа пак, но пак не можах да стрелям. Оттам се върна и отново тръгна по старата пътека, откъдето беше минал преди това, и след като се спря за секунди на не повече от 50 м фронтално с наведена глава, последва изстрел и животното се строполи. Куршумът беше влязъл в горната част на врата над лявата плешка. Еуфорията беше голяма, адреналинът ме тресеше яко. Още не можех да повярвам какво ми се случи, предвид скромния ми опит в този лов. Трофеят не е хич лош, но хвана само сребро. Но за мен си е личен рекорд!”

А Красимир Михалев, спечелил четвъртата награда за своята снимка с отстрелян едър глиган, загатна: “Беше незабравим спомен за мен и кучетата. Гъста плетеница от къпинак, видимост на не повече от метър, а глиганът е бил постоянно пред мен, без да го видя!

глиган, отстрел

Когато едно от кучетата го атакува, тогава го видях. А бренекето свърши другата работа…”

Петата награда – книгата “Сърце в гората”, посветена на бившия председател на НЛРС-СЛРБ в периода 1988-1991 г. и активен ловен деятел – Стефан Манолов, получава Николай Гочев, след като бе изтеглен в жребий на случаен принцип от всички читатели, харесали публикацията на фейсбук страницата на Съюза.

Абонаментната кампания продължава, като можете да се абонирате по няколко начина, включително и онлайн – тук!

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ