140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ловците от ЛРД-Шипка заплатиха операцията на пострадал колега

шипка солидарност

Ловната дружина в град Шипка е отличникът на казанлъшкото сдружение, емблема на първенството в ловностопанската, ловната и риболовната  дейност. А създаденият завиден микроклимат в нея е базиран на другарството, уважението и взаимопомощта. И всичко това е доказано на практика.

Забележителна солидарност и ловна етика проявяват ловците и когато техният колега доайенът Христо Гъдев тежко пострада – при падане счупва тазобедрена става и се налага операция, която за негов късмет е успешна. Шипченската ловната дружина  решава да заплати операцията на 87-годишния ловец. Само за час сумата от над 1500 лева е събрана, а това само по себе си говори за значението на ловното другарство, което генерира доверие, поддържа  и надгражда наследената ценностна система от предците, създали неписания етичен кодекс на ловното движение в България.

шипка солидарност

Христо Гъдев е емблематична фигура за града, всички го уважават. Трийсет години е бил директор на механотехникума, поколения е възпитавал. Самият той е потомък на опълченец, а неговият баща е майсторът, участвал в монтирането на 8-метровия бронзов лъв на Паметника на свободата на връх Шипка. В ловната му биография фигурират над 50 години, подвластни на ловното хоби. 

ЛРД-Шипка – Два дни спасяваха гонче, пропаднало в дупка

Когато говорим за солидарност и ловна етика в дружината от с. Шипка, трябва да припомним и акцията по спасяването на ловно куче през ноември 2020 г. То бе пропаднало в дълбока дупка и тогава в продължение на два дни ловците изкопаха 12 кубика пръст и 5-метров трап, за да го спасят.

Павлина ПАВЛОВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ