140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС – Девин зариби две реки с балканска пъстърва

пъстърва девин

Ловците и риболовците от ЛРС–Девин зарибиха две от местните реки с балканска пъстърва. Непрестанният дъжд  в района на реките Девинска и Буйновска,  през целия ден на 14 октомври, не успя да осуети планираното обогатяване на рибните запаси с този  местен вид.  Във водите на планинските реки в деня на Света Петка бяха пуснати над 4 000 малки пъстърви, съобщи специалистът по лова на ЛРС- Девин Владимир Пейков. Повечето от тях – 3285 броя, бяха средно по 7 г, а останалите 840 значително по-големи – всяка от тях между 80 и 120 г.

Девин пъстърва

Риболовецът Усни Байрамов от село Грохотно бе един от 10-тината най-активни доброволци в зарибяването. Дейностите по пускането на малките пъстърви в река Буйновски се извършиха в присъствието на представител на РДГ Смолян, експерти от Горско стопанство Борино и мастната структура на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. На зарибяването на Девинска река присъстваха специалисти от РДГ – Смолян, Държавно ловно стопанство Девин и експерт от рибната агенция.

девин пъстърва

Зарибителният материал е произведен от рибно стопанство „Триград” и е закупен от ловно-рибарското дружество в Девин. Специална финансова помощ са оказали рибарите от клуба по спортен риболов „Девин”, което членува в ЛРС – Девин, както и собственикът на мини-ВЕЦ на река Буйновска Марко Кущинаров. В края на лятото предприемачът е направил възможно още една зарибяване  – в яз. “Тешел”, където се влива река Буйновска, са пуснати, за да обогатят запасите, малки американски пъстърви.

Девин пъстърва

Рибното богатство  откъм балканска пъстърва на Девинска река е увеличено и ще се запази, защото заповед на министъра на земеделието, храните и горите от 8 юли 2021 г. задължава риболовците всяка уловена балканска пъстърва да се връща в реката без оглед на нейното състояние и размер. Заповедта е за участъка, в който реката преминава през град Девин, но членовете на рибарски клуб „Девин”  от състава на ЛРС–Девин съвместно със служители на ИАРА ревниво пазят водоемите в целия регион от бракониерски набези. Някои от риболовците  дори преминаха специално обучение, организирано от ЛРС- Девин  съвместно с ИАРА , и имат карти за доброволни сътрудници по охраната на риболова.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ