140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

(ОБНОВЕНА) Официално бе открито Световното първенство по риболов на фидер на Гребния канал в Пловдив

първенство фидер гребния канал

Четвъртото Световно клубно първенство по риболов на фидер беше открито днес на Гребния канал край града. Официалната церемония протече при строго спазване на обявените противоепидемични мерки във връзка с Covid-19. Организатор на проявата е Българската федерация по риболовни спортове (БФРС) със съдействието на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“.

първенство фидер гребния канал

 На трибуните на Гребния канал, в присъствието на всички участваши отбори, приветствия поднесоха зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков, министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Галин Николов, председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

 Приветствие бе прочетено и от името на Васил Василев, председател на НЛРС-СЛРБ. В него се казва: „От името на ловците и риболовците в България поздравявам участниците в Четвъртото световно клубно първенство по риболов с фидер и им желая успех в състезанието. Гребният канал в Пловдив е сред елитните съоръжения за спортен риболов в Европа и е бил домакин на десетки международни състезания и световни първенства. Надявам се, че и сега всички риболовци ще имат удоволствието да участват в една атрактивна и пълна с емоции надпревара, с много уловени риби и прерасни преживявания…“

първенство фидер гребния канал

Турнирът в Пловдив е най-голямото събитие за 2021 г. в календара на Световната федерация по риболовни спортове (ФИПС). Той трябваше да се проведе миналата година, но бе отложен заради епидемичната ситуация.

Въпреки сложната епидемична ситуация по целия свят и отказа на няколко отбора, участие в турнира да вземат рекордните 204 състезатели. Те представляват 33 риболовни клуба от 21 държави. Някои от тях са в града под тепетата още от понеделник и тренират всеки ден на канала.

Председателят на БФРС Георги Михайлов поднесе специални благодарности към градската управа на Пловдив в лицето на кмета Здравко Димитров и заместника му по спорта и младежките дейности Петър Зехтински за неоценимата помощ в организацията на събитието в тази сложна обстановка.

Водоемът, на който ще се проведе състезанието, е добре познат на световния елит в риболовните спортове. Пловдивският Гребен канал е считан за едно от най-добрите места в Европа за провеждане на такива турнири поради факта, че предлага равностойни условия на състезателите във всички сектори. Тук са провеждани множество състезания от най-висок ранг, като последното такова е Световното клубно първенство по риболов на плувка през 2016 г. Очаква се да се ловят основно шарани, бели амури, каракуди, речни кефали и бабушки, а евентуален улов на толстолоб няма да се зачита към резултата на състезателите.

първенство фидер гребния канал

Делегат на ФИПС на турнира е нидерландският риболовен ас Ян ван Шендъл, който е участник в Световното първенство по риболов на плувка за нации в далечната 1989 г. Шендъл си спомня огромния зрителски интерес на състезанието в Пловдив преди 32 години, когато край Гребния канал са се стекли около 20 000 души!

За съжаление, подобна посещаемост в момента е невъзможна, а състезанието се води официално без публика заради епидемичната ситуация. Въпреки това фенове на риболова ще могат да го наблюдават на отстояние един от друг и отвъд предупредителните ленти, с които ще бъдат оградени секторите.

Фидерът е най-бурно развиващата се напоследък дисциплина в риболовни спортове. Тя е подобна на масово практикувания метод „на дъно“, но се използват въдици с чувствителен връх за отчитане на кълването и линия с малки кошнички за вкарване на захранка.

Какво предстои в следващите дни?

Официалната тренировка за участниците е утре от 10 до 15 ч. Първият състезателен ден в събота (24 октомври) ще се проведе в същия времеви пояс (състезанието в тази дисциплина продължава пет часа, вместо обичайните три). Идентична е състезателната програма и във втория състезателен ден – неделя (25 октомври), като официалната церемония по награждаването и закриването на турнира е предвидена за 18 ч.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ