НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Септемврийски капитални трофеи от благороден елен допълниха експозицията ни в Будапеща

капитални будапеща

Три нови капитални трофея от благороден елен за златен медал допълниха експозицията на България на Световното ловно изложение в Будапеща. Те веднага привлякоха вниманието на посетителите, тъй като са добити само преди дни – през втората половина на септември. Майстори на точния изстрел са чуждестранни ловци, които по линия на организирания ловен туризъм се сдобиват с тях в държавните ловни стопанства „Воден-Ири хисар“   и „Дунав“ – Русе.

капитални будапеща

На 18 септември френски ловец получава шанса да отстреля в ДЛС-Воден-Ири хисар благороден елен, оценен с впечатляващите 258.88 т. по CIC и тегло на трофея 15.100 кг. Животното е наблюдавано в продължение на пет години, намирани са рогата му, затова специалистите към държавното ловно стопанство могат да твърдят, че е отстрелян малко след кулминацията в развитието на трофея.

капитални будапеща

На 22 септември в държавен ловностопански район „Батаклия“ е отстрелян благороден елен, които е оценен с 253.86 т. по CIC. Трофеят е добит от германски ловец и тежи 16.960 кг. Еленът е наблюдаван от ловните специалисти към ДЛС „Дунав“ – Русе в продължение на три години, като са намирани падналите му рога.

капитални будапеща

Малко след това, на 26 септември, в държавен ловностопански район „Бобла“ към ДЛС „Дунав“ – Русе датски ловец успява да се сдобие с капитален трофей за златен медал от благороден елен, оценен с 254.1 точки по CIC. Теглото на трофея е 15.570 кг.

капитални будапеща

 „Капитални трофеи с над 250 т. много рядко се добиват, а сега само за две седмици имаме в две стопанства три такива елена – сподели за сайта SLRB.BG Цветелин Миланов, директор на Северноцентралното държавно предприятие. – Това означава, че колегите работят много и в правилната посока. Говорим за наистина сериозни усилия и труд по отношение на развъждането, селекцията, грижите за популациите и тяхното опазване. Всички знаем, че трофейното дело е най-доброто доказателство за това.

Уверени сме, че тези животни с изключителни генетични качества са оставили своето поколение, за да поддържаме една наистина качествена популация от благородни елени в този регион на страната.“

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ