НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

БАБХ: Няма гаранция, че глиганът с антитела за АЧС е преболедувал

глиган антитела

След официално запитване от страна на НЛРС-СЛРБ до Българската агенция по безопасност на храните експертите от  агенцията направиха важни уточнения относно установеното наличие на антитела за АЧС в отсреляния глиган от дружината в с. Гагово, която е част от ЛРС-Попово, за което сайтът SLRB.BG своевременно информира.  

В конкретния случай повторното изследване на пробата в Националната референтна лаборатория в София потвърждава вече установеното от регионалната лаборатория във Велико Търново, а именно, че отстреляният глиган е положителен за антитела.

Според експертите наличието на антитела в изпитвани проби означава, че животното се е срещало с вируса и не е гаранция, че животното е преболедувало в смисъла, че е оздравяло от прекаран вирус.

От БАБХ посочват, че причините за това могат да бъдат разнообразни – отслабване вирулентността на патогена, повишаване на имунитета на свинете, промяна на начините на заразяване, които да доведат до по-ниско ниво на приет вирус.

Глиган с антитела за АЧС беше отстрелян в ЛРД-Гагово

Положителните проби за антитела в България все още не са много – около 1% от отстреляните и под 1% от намерените мъртви диви свине. По-голямата част от изследваните животни, положителни за антитела, са положителни и за геном на вируса. От БАБХ подчертават, че данните на този етап са недостатъчни, като по-точен анализ би могъл да се направи с натрупване на повече данни, след края на ловния сезон. Все още няма и достатъчно научни доказателства каква е по-нататъшната роля на тези животни в епизоотичния процес на болестта.

Действия спрямо трупове на диви свине с антитела
Действията спрямо труповете на дивите свине с установени антитела са същите като при тези с установена инфекция – унищожават се и се извършва дезинфекция.

Експертите на БАБХ уточняват, че установяването на антитела в дивата популация е нормално развитие на инфекцията с АЧС. Констатирането им в дивите свине в България е започнало през тази година. Този ход на заболяването, напълно съвпада с наблюденията и в други държави, засегнати от Африканска чума по свинете. Може да бъде даден пример с Балтийските страни, като анализът от техните данни за изследвания на дивата популация е точно такъв – установяване на геном на вирус в началото на епизоотията, поява на антитела след определен период (след първата-втората година на инфекцията), като с напредване на инфекцията във времето, се увеличава и броят на пробите, положително реагирали само за антитела.

Животните, положителни за антитела, също се водят инфектирани

В стандартите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) определението за инфекция с АЧС е както установяване на вирус или геном на вируса, така и установяване на антитела срещу вируса. Животните, положителни само на антитела, към настоящия момент се водят също инфектирани с Африканска чума.

Дискусии се водят за това колко дълго и изобщо има ли носителство на вируса, след като животното е преживяло, дали има състояние, в което вирусът продължава да е наличен в определени органи на животното и има ли излъчвателство в определени ситуации,  например при стрес – при лов, гладуване, други болести и т.н.

Ваксината срещу АЧС е на път, но има проблеми за решаване

Много държави работят върху откриването на надеждна ваксина срещу АЧС, като във Виетнам вече се правят теренни опити с ваксината. Според информацията от азиатската страна ваксината предоставя надежден имунитет при домашни свине (срещу теренните

щамовете, с които е изпитвана) и е с високо ниво на безопасност. Индикациите са, в зависимост от резултата от теренните изпитвания, че може да се премине към производство към средата на 2022 г. във Виетнам, но трябва да се отбележи, че изискванията за одобрение на продукта във Виетнам далеч не могат да се сравнят с тези в Европа или в САЩ, които са значително по-високи, така че това трябва да се има предвид с оглед

времевата рамка. Друг проблем е, че тя се поставя чрез инжекция, което няма как да се приложи при популацията на дивите свине.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ