140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Лисици се появиха в дупнишкия парк „Рила”

лисици парк рила

Лисици са забелязвани да търсят храна в дупнишкия парк „Рила“. В социалните мрежи се появи видеоклип, на който се вижда, че дивото животно се разхожда по парковите алеи, без да се притеснява от хората. Често посещаващите парка, който е разположен между Дупница и планинското село Бистрица, виж­дали четириногите горски обитатели да обикалят около кофите за смет.

Припомняме, че парк „Рила“ не за първи път е притегателно място за този вид хищник. Преди 2 години лисица бе заснета близо до заведението, намиращо се на брега на изкуственото езеро в парка.

Шуменски ученици от „Зелените патрули“ на урок за прилепите

Ветеринарните специалисти са категорични, че животните не бива да бъдат галени и хранени, въпреки че те може да не се страхуват и да позволят това. Има голяма вероятност лисиците да са болни от бяс. Те са основният преносител на бяс. Затова не бива да бъдат галени, напомнят ветеринарите.

Във връзка с появата на дивите животни в парка разговаряхме с председателя на ловната дружинка в Бистрица Асен Златев и с ловния специалист в ЛРД-Дупница Кирил Боцев.

„Абсолютно е забранено в населено място, каквото е и пар­кът, да се употребява оръжие. Без значение каква е целта. На територията на нашето ловно поле ние сме свели популацията на лисици почти до минимум”, припомни Златев. Ловецът бе ка­тегоричен, че горските обитатели са привлечени в парка от из­хвърляната храна.

„Нищо не може да се направи от ловците. Законът за оръжи­ето и боеприпасите забранява употребата на ловно оръжие в населени места. С ловно оръжие може да се борави само в лов­ностопанските райони“, посочи и Боцев.

Юлияна КОЛЧАКОВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ