ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

На 16 ноември се отбелязва световния ден на соколарството

ден на соколарството

Соколарството е изкуството на ловуване с хищни птици, родено от древните местни традиции по света и признато днес като глобален културен феномен, който съществува навсякъде. Неговата история вече превишава 4000 години. На 16 ноември отбелязваме световния ден на соколарството

Миналия месец Общото събрание на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE), която представлява интересите на около 7 млн. ловци, единодушно прие нова позиция за соколарството в Европа.

ден на соколарството

В официалното становище е записано следното:

-Да налага постоянното развитие на соколарството в Европа, което опазва културното наследство, носейки социално-икономически ползи и такива, имащи пряко отношение към опазването на природата.

-Да подкани националните или регионалните власти да поддържат или въведат (там, където соколарството не съществува към момента) закони, чрез които да разрешат или да го промотират.

-Да поддържа традиционните устойчиви и законни употреби на диви хищни птици, както е описано в Директивата за птиците.

-Да окуражава сътрудничеството и солидарността между националните ловни организации и съответните соколарски организации с цел да се осигури жизнеността на соколарството като устойчив лов и част от общото ловно наследство.

Президентът на FACE Торбьорн Ларсон заяви следното: „FACE има чудесни работни взаимоотношения с Международната асоциация за соколарство и опазването на хищните птици (IAF). Ловуващите с хищни птици се ангажират активно с широк щръг от дейности и са сериозни партньори за опазване на биоразнообразието.“

Президентът на Международната федерация по соколарство Мажед Ал Мансури приветства становището на FACE, поздравявайки всички, които са работили върху него и благодари на членовете на Общото събрание на FACE със следното изявление: „FACE винаги са доказвали, че са добри приятели и ценен поддръжник на IAF. Нашето взаимно признание е жизнено важно, за да опазим и защитим правото на практикуваме културното си наследтво от всички видове ловни изкуства, вкл. лова с хищти птици. Фактът, че членовете на FACE мислят отговорно за соколарите и стигнаха до подобно решение, е наистина добра новина.“

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ