ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Подплашена сърна обиколи центъра на Павел баня, добри хора я спасиха /ВИДЕО/

сърна павел баня

Сърна обиколи на бегом центъра на Павел баня и падна в изкопа на новостроящ се басеин към един от СПА комплексите, откъдето добри хора я извадиха и пуснаха на свобода в гората край курортния град. Случката е от 19 ноември след обяд между 16 и 17 часа. Част от екшъна с дивото животно е заснето с камера от Станислав Стойчев, строителен работник.

„Това което се вижда на клипа е една от централните улици в Павел баня, в непосредствена близост са СПА хотелите „Севтополис” и „Алиса”. Станислав се прибирал от работа, когато зърнал подплашената сърната. Успял е да снима, докато я е виждал. После разбрал, че паникьосаното диво животно минало през кръговото на автогарата, влязло в двора на един от хотелите, но бързо излязло и прекосило центъра на града пред общината, докато накрая паднало в новостроящ се басеин на един от СПА комплексите. Работници от строежа слезли в изкопа и извадили подплашеното диво животно. Закарали го в края на града и го пуснали в гората. Спасили са сърната, но не се знае докога, защото в района има много вълци.”, разказа за SLRB.BG  ловецът Атанас Пъдев.

Той допуска, че хищници са подплашили дивото животно и са го пропъдили от гората. „За да влезе в града тя е видяла доста зор. Нещо я е гонило”, казва ловецът, който тази година от откриването на сезона само два пъти е ходил на групов лов и не е видял нито една животно в гората. Докато обхождал ловностопанския район на с. Турия, в дружинката на което Пъдев членува, се натъквал само на вълчи дири.

сърна павел баня

„Като слизахме, след като приключихме лова, от гората срещнахме едно момче, отиваше за гъби. То ни разказа как преди седмица видял сърна да бяга по пътя, а след минута по същия път тичал черен вълк. Като видал момчето,  вълкът се объркал, забил краката, спрял,  обърнал се и избягал назад в посоката, от която  бил дошъл”, разказва за последния си излет на 20 ноември във високите части на Средна гора дългогодишният ловец. Спомените на Пъдев за добра слука и снимките са от миналия сезон.

За последния уикенд, когато ловният ден бе само един заради балотажа, късметът да отстрелят две диви свине  са имали другарите му от дружинката в Павел баня, която е част от състава на ЛРС-Казанлък. Техният район е в по-ниската част. Отстреляли са ги в непосредствена близост до града. Тази година ловците намират дивеча по поречието на Тунджа, в храсталаци и буреняци, в изоставени стари лозя, но всички те са долу в ниското по перваза на гората, а не във високата част, където са традиционните местообитания на дивите животни.

„Тази година още нямаме отстрелян вълк”, каза за SLRB.BG  Иван Кутев, специалист по лова в Ловно-рибарско дружество „Сокол”  в град Казанлък. В изпълнение на решение на УС, взето през 2014 г., всяка година сдружението изплаща на ловците, съгласно плана за ползване, по около 400 хищника. Най–скъпо се плаща за отстреляна вълчица – 150 лева. Отстреланият вълк е 100 лева. Най-евтин е отстреляният чакал, за този вид хищник сдружението плаща по 10 лева на екземпляр.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ