НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Прокуратурата търси бракониери с хеликоптер, отстреляли две диви кози

кози хеликоптер

Нагли бракониери, докарани на местопрестъплението с хеликоптер  и откарани пак по въздух, са отстреляли  диви кози на територията на Национален парк „Централен Балкан”. По неофициална информация свидетели на престъплението стават служители на парковата охрана на НП „Централен Балкан”, които на 28 октомври подават сигнал за престъплението.  От летателната машина били хвърляни димни ракети. После хеликоптерът  осъществил кацане в труднодостъпен терен. По-късно на мястото на кацането  са открити простреляните тела на животните. Бракониерите били отрязали главите, най-вероятно заради ценните трофеи.
Екслузивно за сайта SLRB.BG от Главна дирекция въздухоплавателна администрация съобщиха, че на датата на бракониерството не се наблюдава полет на радиолокационната картина, като експертите предполагат, че ако е имало хиликоптер, то той е летял на височината на дърветата, което е нарушение на правилата за безопасност. В ГВА не са получавали и записи за полет на въздудхоплавателни средства под 3000 м, което не е нарушение на закона, защото за  полети на височини под тази височина,  извън районите на обществените летища,  разрешение не се изисква.

След официално запитване от страна на сайта SLRB.BG от Районната прокуратура в Стара загора потвърдиха, че в Национален парк “Централен Балкан” са били отстреляни незаконно две диви кози, които са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие. От прокуратурата информираха, че е стартирало досъдебно производство за престъпление по чл.237 ал.1 от Наказателния кодекс. Експерти са извършили оглед и са иззели веществени доказателства – проектили от телата на убитите животни, назначена е балистична експертиза и са разпитани свидетели.

кози хеликоптер

Дивата коза е защитен вид според Закона за биологичното разнообразие, като е включена в два от списъците за защита – Приложение 2 и Приложение 3, но тя е и обект на лов на квотен принцип по реда на изключенията, като специална комисия определя квотите ежегодно и за всяко едно животно се издава надлежно разрешително.

Ловът в Национални паркове е абсолютно забранен и според наказанията, предвидени в различните закони, бракониерите могат да получат до 5 години затвор, глоба от 5 до 20 хиляди лева, както и да загубят ловни права за срок от 3 години, ако са законни ловци.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ