140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

В Югозапада: АЧС няма, но трихинелозата е обезпокоително много

югозапада трихинелозата

Груповият лов на диви свине навлезе в разгара на сезона и наред със съпровождащите го емоции винаги актуална е и оценката за наличието на епизоотични заболявания по този вид дивеч. Безспорно радостен е фактът, че в нито едно от осемте ловни сдружения в района не е констатиран случай на отстреляна или намерена дива свиня, заразена с Африканска чума. Това в никакъв случай не бива да притъпява вниманието и отговорността на ловците да следят за наличието на това опасно заболяване съобразно разпоредбите и инструкциите на службите и ведомствата, ангажирани с този проблем. Специалистите по лова във всички местни сдружения непрекъснато предупреждават за опасността, която на национално ниво не е отминала.

Не така стои въпросът с друго много опасно заболяване – трихинелозата. От осем ловни сдружения случаи на трихинелоза са констатирани в пет от тях – Благоевград, Струмяни, Сандански, Гоце Делчев и Разлог. Ако можем да си представим картата на региона, най-много са случаите в ловните полета на Малешевска планина, която е гранична със Северна Македония. Всички председатели на дружинки са предупредени изследванията за трихинелоза да се извършват само в сертифицирани БАБХ лаборатории.

Трихинелозата – сериозна опасност за здравето

Трихинелозата е особено опасно паразитно заболяване, което лесно се предава от заразено животно на човек. Абсолютно задължително е да се правят проби от ветеринарни специалисти в сертифицирани лаборатории за ветеринарен контрол. Най-често се среща при дивите свине. Човек се заразява лесно с трихинелоза при консумация на сурово, сушено или недостатъчно термично обработено дивечово месо. Суджуци и луканки – също.

При температура 70 градуса трихинелите умират, при минус 10 градуса след няколко седмици. Инкубационният период трае от 7 до 20 дни. Най-характерни признаци са: оток на лицето и клепачите, конюнктивит с кръвоизливи, затруднено дишане, повишаване на температурата до 40 градуса, понижено кръвно налягане.

Никога не трябва да се консумира дивечово / а и домашно/ месо, без да е изследвано.

Кузман Петров

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ