140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Експерт: Брадавичестата дива свиня изгражда имунитет срещу АЧС, европейската – не

антитела ачс

По повод възникналата дискусия около откритите антитела за Африканска чума по свинете в пробата на отстрелян глиган от ловно-рибарската дружина в с. Гагово към ЛРС-Попово, потърсихме мнението на доц. д-р Цвятко Александров, ветеринарен лекар със специализация и богат опит в областта на заразните болести по животните.

„За откритите антитела за АЧС в резултат на изследваните проби от отстреляни диви свине, трябва да се знае, че наличие на антитела може да има и при положение, че животното не е преболедувало болестта. Информация за такива случаи идват от цялата страна, не е само в животното, отстреляно в с. Гагово.

Изследванията показват, че антителата се появяват точно преди всичките животни да загинат в края на епидемията в даден район. По изискване на Европейската комисия във всички страни, където се откриват антитела за АЧС при диви свине, тези животни се докладват като заразени и подлежат на унищожаване поради риска вирусът все още да е наличен, било то капсулиран в лимфни възли или изобщо в тъканите на такова животно. Тоест, предприемат се същите мерки за трупа, независимо дали е с антитела или без.

БАБХ: Няма гаранция, че глиганът с антитела за АЧС е преболедувал

В Прибалтийските държави при изследване на взетите проби констатират антитела без PSR тестът да е положителен, но няма гаранция че е така в целия труп. Затова се смята, че такова животно по директен или индиректен начин е рисково за разпространението на АЧС.

Но не бива да се забравя, че въпреки дългогодишните проучвания има все още много неща, които не знаем.

Аналогията с пандемията от Коронавирус при човека е нелогична. Това са съвсем различни вируси. За Covid-19 бързо бяха разработени ваксини, докато при АЧС спецификата е съвсем различна. Има информации за разработване на ваксина срещу АЧС, например във Виетнам, но качествени резултати все още няма. Аз съм песимист, че през близките няколко години ще имаме такава. Но дори когато или ако я имаме, много е сложно да се каже как ваксината ще се прилага, тъй като повечето ваксини се инжектират. При дива свиня това е невъзможно, така че в близко бъдеще дивите популации ще си останат застрашени.

Проблемът е самият вирус на АЧС, той е цялата мистерия. Брадавичестата дива свиня си е изградила имунитет и може да го преболедува, но европейската дива свиня не. И това учените не могат да обяснят. Например в Сардиния, където от 30-40 години Генотип 1 на вируса циркулира, свинете имат антитела и не всички загиват. Но в цяла Европа е разпространен Генотип 2 и където се появи, популациите изчезват.

По отношение на смъртността при фермерно отгледаните свинете, заразени с АЧС, данните не са се променили – около 95% смъртност. Колкото до дивата популация няма достатъчно наблюдения. Там, където се открива вирусът, рязко намалява популацията, но колко точно са умрелите животни никой не може да каже, тъй като не се откриват всички трупове или не се докладват. Всъщност, такава е ситуацията във всички европейски държави.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ