140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Никулден е! Честит празник на всички рибари

никулден

Ръководството на НЛРС-СЛРБ поздравява своите членове риболовци и всички българи с праника Никулден.

Денят на свети Николай Мирликийски е голям християнски празник, почитан от рибарите, моряците и банкерите. Светецът е пазител на семейството и семейното жилище, символ на добротата.

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. Вярва се, че свeти Николай има сила да насочва кораби и спира морските бури. На неговия ден плавателните съдове не излизат в открито море. Рибарите, моряците и семействата им участват в тържествена литургия, а след това организират празненства за Никулден. В миналото рибарите винаги се молели на светеца, когато излизали в морето. Вграждали негова икона в лодките, за да ги защитава в беди. Рибарските жени отивали по време на буря на морския бряг с икона на светеца, потапяли я във водата с молитва мъжете им да се върнат живи и здрави.

никулден

Празнична трапеза

На празника се подготвя богататрапезас основно ястие от риба. Най-често се прави рибник – шаран в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди. Може да се приготви и печен шаран. Рибата за празника трябва да е прясно уловена, с люспи. На трапезата има и различни обредни хлябове и всякакви постни ястия. Храната не се раздига до късно през нощта. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката. На празника се канят близки и по-далечни роднини, кумове и съседи.

никулден

Свети Николай закрилникът

Николай Мирликийски е роден през III в. в Патара, днешна Мала Азия. От детски години и през целия си живот е помагал на страдащите, защитавал невинните, ободрявал слабите с Божието слово. След смъртта на родителите си, раздал богатото си наследство, като правел тайно добрини. Със силата на вярата си още приживе възкресявал мъртви и укротявал морски бури. Бил архиепископ на град Мир в областта Ликия. Като такъв, свети Николай се раздавал изцяло на хората. Всички приемал с бащинска любов, изслушвал молби и оплаквания, помагал, съветвал, застъпвал се за невинните и обидените. Бил щедър към бедните, хранел гладните, давал дрехи на голите и откупувал от заемодавците закъсали длъжници. Умира през 342 г. в гр. Мир, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на свети Никола са пренесени в гр. Бари, Италия, където се намират и досега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

Именниците

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Кольо, Нейчо, Николина, Нина, Николета и др. На празника, за да уважат именника в дома му, идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са поканени предварително.Около 200 хиляди души у нас са именниците на Никулден.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ