ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Приложението „Модул Лов” събира сигнали и за птичия грип

модул лов

От началото на годината продължава да се наблюдава влошаване на епизоотичната ситуация по отношение на високопатогенната инфлуенца по птиците (HPAI) в Европа. Държавите членки във втората половина на 2021 г. отчитат нови огнища при домашни птици и нарастване на случаите при диви птици.

С оглед навременното откриване на болни и/или заразен пернат дивеч с вируса на болестта инфлуенца по птиците е необходимо вземане на проби за лабораторно изследване при всяко съмнение за инфлуенца по птиците при домашни и диви видове птици и изпращането им до Националната референтна лаборатория за “Инфлуенца “А“ и Нюкясълска болест по птиците” към НДНИВМИ, гр. София.

В дивата природа ловецът е първото звено на наблюдение и вследствие на това е необходимо наблюдаване за наличие на болни и/или умрели мигриращи или синантропни птици и вземане и предоставяне на проби от тях, с цел ранно откриване, контрол и недопускане разпространението на високопатогенната инфлуенца по птиците в пределите на страната ни, както и запазване на здравословното състояние на популацията от пернат дивеч.

Мобилното приложение на БАБХ – „Модул Лов“ претърпя модификации, като вече е напълно функционално и може да се използва за надзора при диви птици за болестите Инфлуенца по птиците, Нюкясълска болест (псевдочума) по птиците и Треска от Западен Нил.

Досега на него ловците изпращаха пробите си за Африканска чума по свинете и трихинелоза.

Системата на мобилното приложение „Модул лов“ работи в реално време (засича времето и точните геокоординати на въвеждане). Всяка проба и респективно – резултат, се отразяват в приложението в момента на тяхното въвеждане от потребителя, а също и от лабораторията. Всяка проба се обозначава с уникален баркод, чрез който тя се идентифицира при постъпване в лабораторията. След изпитването на пробата резултатът се въвежда отново в електронната система, като по този начин подателят може веднага да получи информация за него, чрез своето мобилно устройство.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ