ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ИАРА в действие – Вадят бракониерски кърмаци от Дунав

бракониери кърмаци

Два забранени риболовни уреда тип „кърмаци“ с дължина по 35 метра бяха открити при извършена проверка от служители на ИАРА-Враца във водите на река Дунав, в района на Козлодуй. При обхода по вода са извадени и общо 40 метра нелегално заложени мрежи, а уловът в тях – 2 кг платика, е върнат обратно във водата.

В миналото кърмаци се ползваха от професионалните рибари и се залагаха повсеместно по реката за улов на есетрови риби. Откакто тези риби попаднаха под защита и въведоха тотална забрана за улова им заради драстично намалялата численост, въпросните кърмаци също бяха забранени. Само че старите навици на някои дунавски чеда трудно се променят и все още се забелязват бракониерски набези със залагане на кърмаци по Дунав, а това отваря и доста работа на риболовните инспектори от прилежащите градове.

бракониери кърмаци

През последните дни, служители от отдел „РК-Централен Дунав“ извършиха масирани проверки във водоеми на териториите на градовете Русе, Свищов, Плевен, Габрово и ВеликоТърново. След наблюдение на язовир „Ал. Стамболийски“, инспектори от отделите на ИАРА в Габрово и Велико Търново установиха и заловиха нарушител, който извършва нерегламентиран стопански риболов с лодка и мрежи. Всички уреди и средства, послужили за бракониерството, са иззети, а уловената риба е освободена и върната обратно във водата. На нарушителя е съставен акт.

 От реките Вит и Искър инспектори от ИАРА-Плевен откриха и извадиха общо 120 м бракониерски мрежи. При остров Вардим служители на от РК Свищов извадиха 5 мрежи с обща дължина 250 м. При устието на река Янтра също са открити и извадени мрежи с дължина 100 м. Това място винаги е било привлекателно за бракониерите. Всички мрежи са иззети за унищожаване.

***

От ИАРА призовават любителите риболовци да спазват Закона за рибарство и аквакултури и да сигнализират на тел. 112 при забелязани посегателства. Така ще спомогнат за опазване на рибните ресурси.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ