140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ИАРА в действие – Вадят бракониерски кърмаци от Дунав

бракониери кърмаци

Два забранени риболовни уреда тип „кърмаци“ с дължина по 35 метра бяха открити при извършена проверка от служители на ИАРА-Враца във водите на река Дунав, в района на Козлодуй. При обхода по вода са извадени и общо 40 метра нелегално заложени мрежи, а уловът в тях – 2 кг платика, е върнат обратно във водата.

В миналото кърмаци се ползваха от професионалните рибари и се залагаха повсеместно по реката за улов на есетрови риби. Откакто тези риби попаднаха под защита и въведоха тотална забрана за улова им заради драстично намалялата численост, въпросните кърмаци също бяха забранени. Само че старите навици на някои дунавски чеда трудно се променят и все още се забелязват бракониерски набези със залагане на кърмаци по Дунав, а това отваря и доста работа на риболовните инспектори от прилежащите градове.

бракониери кърмаци

През последните дни, служители от отдел „РК-Централен Дунав“ извършиха масирани проверки във водоеми на териториите на градовете Русе, Свищов, Плевен, Габрово и ВеликоТърново. След наблюдение на язовир „Ал. Стамболийски“, инспектори от отделите на ИАРА в Габрово и Велико Търново установиха и заловиха нарушител, който извършва нерегламентиран стопански риболов с лодка и мрежи. Всички уреди и средства, послужили за бракониерството, са иззети, а уловената риба е освободена и върната обратно във водата. На нарушителя е съставен акт.

 От реките Вит и Искър инспектори от ИАРА-Плевен откриха и извадиха общо 120 м бракониерски мрежи. При остров Вардим служители на от РК Свищов извадиха 5 мрежи с обща дължина 250 м. При устието на река Янтра също са открити и извадени мрежи с дължина 100 м. Това място винаги е било привлекателно за бракониерите. Всички мрежи са иззети за унищожаване.

***

От ИАРА призовават любителите риболовци да спазват Закона за рибарство и аквакултури и да сигнализират на тел. 112 при забелязани посегателства. Така ще спомогнат за опазване на рибните ресурси.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ