140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Разпространението на Африканската чума по свинете намалява в Габровско

чума габровско

Това оповести Областната епизоотична комисия на област Габрово, която на 21 януари 2022 г. проведе редовно заседание. То се състоя онлайн предвид епидемичната обстановка от Covid-19 в страната. Не е притеснително разпространението на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Габрово, но спазването на мерките за нейното предотвратяване трябва да продължат, бе препоръката.

По данните, изнесени от комисията, установените случаи на АЧС на територията на област Габрово са 15, като всички животни са с налични антитела, без изолиране на вирус. Докато в страната случаите на АЧС остават високи – заболелите диви свине са 165 и на този етап този факт показва усложнена епизоотична обстановка.

„Дивата свиня може да извършва дълга миграция дневно и по този начин да разнася на голяма територия заболяването. Наблюдава се увеличение на популацията на дивата свиня в района, което най-вероятно означава, че има мигриращи животни, които не са местни, за които нямаме информация откъде идват. Добре е, че има такава миграция, тъй като няма да има редукция на броя на дивата свиня, но пък тя може да представлява опасност за домашните свине, защото без да има съмнителен признак, вирусът може да е наличен и да се пренесе при тях чрез човек” – обясни д-р Васил Петров от Областната дирекция по безопасност на храните в Габрово и допълни, че от последното заседание на комисията досега има един случай на АЧС при домашни свине от 18 януари т.г.

чума габровско

В Европа ситуацията с разпространението на Африканската чума по свинете също остава усложнена. В Румъния продължава да има огнища при домашните животни, а от последната седмица има обявени и в Република Северна Македония.

От декември 2021 г. до средата на януари 2022 г. има обявени много огнища на птичи грип, които са предимно в регионите на Южна България – каза д-р Петров.

„В Област Габрово няма информация относно статуса на дивите и синантропни птици по отношение на вируса на птичи грип. Нормалното предаване е чрез дивите птици той да стигне при домашните и затова целта е те да бъдат предпазени, но поради липса на информация е трудно да се предприемат някакви мерки. На територията на Габровска област досега не е регистриран случай на птичи грип” – каза пред участниците в онлайн заседанието д-р Васил Петров.

Той припомни указанията, в случай, че бъдат открити мъртви птици в гората по време на ловни излети, те да бъдат опаковани в найлонова торба, като своевременно бъде уведомен официален ветеринарен лекар, за да бъде организирано последващо вземане на проби и изпращането им за анализ.

Комисията реши да продължат мерките за предотвратяване разпространението на вирусите по животните предвид епизоотичната обстановка вследствие на Африканската чума при свинете и инфлуенца авиум при птиците в страната, съответно в Област Габрово.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ