НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Среднозимно преброяване – По маршрута „Струма“ популациите на водолюбивите птици са стабилни

преброяване струма

В Среднозимното преброяване на водолюбивите птици, което се провежда за 46-и път в нашата страна от 13 до 16 януари се включи и екип на НЛРС-СЛРБ.

Ловно-рибарските сдружения се включват в Среднозимното преброяване на водолюбивите птици

От няколко години в помощ на орнитолозите е специалното мобилно приложение „SmartBurds Pro“, разработено от БДЗП, през което се въвеждат всички данни и изключително бързо, почти в реално време, има яснота, къде какво е видяно, в какви числености и т.н. Този мощен инструмент за бързата и коректна обработка на данните бе на разположение и при обхода на водоемите по маршрута „Струма“ с водач експертът орнитолог от Българското дружество за защита на птиците Димитър Градинаров. Негови партньори освен представителите на Националната организация бяха  Изпълнителната агенция по околна среда и  доброволци. Към екипа се присъедини и Ваня Ратарова, изпълнителен директор на БДЗП.

преброяване струма

Водолюбивите птици бяха броени на три предварително определени точки по яз. „Лобош“, след което маршрутът премина през яз. „Извор“, микроязовирите в Кюстендилско до с. Лозно, с. Скриняно и с. Дренов дол. Обходът продължи по течението на река Струма от с. Невестино до град Бобошево, следваха яз. „Дяково“, яз. „Долна Диканя“, яз. „Студена“ и водоемът при с. Мърчаево.

Преброени бяха водоплаващите видове голяма сива чапла, голяма бяла чапла, зеленоглава патица, фиш, зимно бърне, голям и малък гмурец, корморани, речна чайка и най-интересната птица – черноврат гмуркач.

Изводите, които могат да се направят са, че като цяло численостите и водовете са подобни на миналите години, като е важно да се знае, че те зависят от метеорологичните условия. При по-студена зима има по-големи концентрации от птици по големите язовири, които не замръзват, но сега времето не е толкова студено и има множество отворени водни огледала, затова птиците се срещат и по малките водоеми.

Наблюдавани бяха и някои други видове птици, които зимуват в България, като обикновения мишелов, керкенез, малки ястреби, сива сврачка, воден кос, земеродни рибарчета.

преброяване струма

Димитър Градинаров благодари на експертът по „Национални и европейски политики и законодателство в сферата на лова“ към НЛРС-СЛРБ Стилиян Герасков за активното участие, както и на доброволците, тъй като според него през последните години все повече хора у нас се интересуват от дивата природа, което е естествено на фона на това, което се е случвало в други държави още преди десетки години.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ