140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Все повече нирци в долината на Арда

нирци арда

Все по-често в долината на Арда се наблюдават  големи нирци – птици от семейството на патиците. Това съобщава фондация „По-диви Родопи“ след приключилото Среднозимно преброяване на водолюбивите птици във водоемите по  река Арда и в  Източните Родопи. Къдроглавите пеликани  вече традиционно зимуват в яз. „Студен кладенец”, е другото заключение на експертите.

Общо 3354 броя водоплаващи птици от 24 вида са регистрирани по тези места. Преброените пернати са значително повече от регистрираните от предходната година както като видово разнообразие, така и като брой. За сравнение през 2021 г заради топлото време са  регистрирани едва 1554 птици от 21 вида.

И тази година в преброяването се включиха експерти  от РИОСВ -Хасково, на Българското дружество за защита на птиците , дружеството“ Природа Маджарово“ в град  Маджарово.  На територията, контролирана от хасковската екоинспекция, обхванатите водоеми   са още река  Марица,  язовирите  край  селата Гарваново, Доситеево, Ивайловград, Изворово,   Орешец, Смирненци,  Тракиец , Левка и др.

Златка Михайлова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ