140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Соколарите почетоха с курбан покровителя си Свети Трифон

свети трифон соколари

В Деня на своя покровител Свети Трифон българските соколари организираха събор и раздадоха курбан на площада в гр. Елин Пелин. Събитието бе организирано за 12-та поредна година от Българския соколарски съюз (БСС), член на НЛРС-СЛРБ.

свети трифон соколари

Тази година проявата за празника на Свети Трифон получи подкрепата на община Елин Пелин и стана част от нейния културен афиш. Пред храма “Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ двама свещеници отслужиха молебен за здраве на соколарите и техните питомци, след което осветиха и празничния курбан.

свети трифон соколари
свети трифон соколари

Местните хора имаха възможност да се запознаят с десетина грабливи птици, сред които соколи скитници, мишелови на Харис, обикновен мишелов, керкенез. Най-малките жители на града не пропуснаха да се снимат с тях, както и с най-екзотичния участник в събора – африкански бухал, най-дребният бухал в света.

свети трифон соколари

Бе проведена и демонстрация на връзката между ловната птица и соколаря. Мишеловът Педро кацна първо на църковната камбанария, но най-дълго се заседя върху покрива на общината, което породи шегата, че вероятно му е харесало там и иска да става кмет. След като разгледа Шоплука от високо, птицата покорно се завърна при своя стопанин под аплодисментите на присъстващите.

свети трифон соколари

Организаторите от БСС припомниха, че соколарството е ловен метод и традиция на повече от 4000 години, призната от ЮНЕСКО и включена в списъка на постиженията на човечеството, достойни за съхранение и предаване на поколенията.

В празника на соколарите се включиха кметът на общината Ивайло Симеонов, кметове на населени места, членове на „Зелени Балкани“ и експерти от Спасителния център на за диви птици в Стара Загора, представители на ЛРС-Елин Пелин.

Освен курбан бе раздаден и соколарски календар, в който годината започва от Трифоновден, 1 февруари.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ