НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Зарибиха река Голяма Камчия с балкански пъстърви

зарибяване голяма камчия

Близо 10 хиляди пъстървички бяха пуснати в река Голяма Камчия, в участъка  от стената на язовир „Тича“ до Омуртагов мост. Рибките са с различна големина – от мъници по 7-8 см до такива по 25-30 см. Закупени са от КРС „Спининг“ Шумен и с подкрепата на СК „Стари видри“, риболовен магазин „Дорадо“ и други спомоществователи.

зарибяване голяма камчия

В самото разселване на балканските пъстърви се включиха много доброволци от Шумен и региона, а имаше и гости от други краища на страната. На зарибителната акция присъстваха и инспектори от ИАРА-Шумен. Рибките са с отлично качество. Отгледани и доставени са от Рибно стопанство „Козарево“ в гр. Твърдица, като при разселването загуби не са допуснати.

В този район на реката режимът на риболов за балканската пъстърва е „хвани-пусни“. В новата заповед, издадена наскоро от земеделския министър Иван Иванов, е потвърдено, че река Голяма Камчия от стената на язовир „Тича“ до Омуртагов мост ще бъде с този режим и през периода 2022-2024 година. Това е важно да се знае, за да не се стига до неприятности с контролните органи. В района има поставени указателни табели, които да подсещат риболовците да проявяват етичност и да връщат уловените балкански пъстърви.

зарибяване голяма камчия

***

Голяма Ка̀мчия е река в Североизточна България, област Сливен – община Котел, област Търговище – община Омуртаг, област Шумен – общини Върбица, Велики Преслав, Шумен и Смядово и област Варна – община Дългопол, лява съставяща на река Камчия. Дължината ѝ е 199 км, която и отрежда 11-о място сред реките на България. След като се събере с Луда Камчия, продължава пътя си само с името Камчия и след още 46 км път на изток се влива в Черно море през Камчийската долина. Това е най-голямата наша река, вливаща се в морето. В долното си течение е плавателна и разходките с лодки са голяма атракция за туристите през лятото.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ