140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Откриха мъртви четири лешояда от защитен вид край Котел

Котел картал

Труповете на  четири отровени черни лешояда са открити край Котел. Безжизнените тела на редките птици са намерени край село Тича, община Котел, съобщиха от природозащитната неправителствена организация „Зелени Балкани”. Сред жертвите е и първата птица от вида (Aegypius monachus) излюпена на свобода у нас за последните 30 години.

На мястото, заедно с умрелите картали преди обяд на 14 март, са открити и телата на един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които се предполага, че лешоядите са се хранили.

Експерти от екоорганизацията допускат, че кучетата да са били отровени и изхвърлени извън населеното място. Лешоядите са ги намерили и са се отровили по хранителната верига, предполагат природозащитниците.

Районното управление на полицията в Котел образува предварително разследване по случая, а Окръжна прокуратура – Сливен, РИОСВ – Стара Загора, БАБХ – Сливен и Югоизточно държавно предприятие – Сливен предприеха законово предвидените действия съобразно своите компетенции, информират от “Зелени Балкани” и благодарят за бързата реакция, както и за бързата реакция на дежурния екип от 112.

Три от лешоядите са дарени от правителството на Екстремадура, Кралство Испания, с идеята за възстановяване на българската популация. М5 – с име Враца, пристига от Испания през 2019 г. и е освободен в природен парк “Врачански Балкан” през 2020 г. Х1 – Българ пристига от Испания през 2020 г., освободен е в природен парк “Сините камъни” през 2021 г., а L1 – Бай Иван, пристига от Испания през 2020 г. и е освободен в ПП “Сините камъни” през 2021 г.

BE1 или Мичев – Боев е името на четвъртия черен лешояд станал жертва на отровата. Той е излюпен на 19 май 2021 г. на територията на Котленската планина и наричан от природозащитниците “нашето дете”, чакано 30 години.

Отровите за един миг погубват безценни животни и труда на толкова много хора, отдали се на идеята за възстановяването на вида, предупреждават от “Зелени Балкани”. Оттам припомнят, че черният лешояд е консервационно значим вид, поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), от 2002 г.

Видът е включен в Червената книга на България, както и в Приложение No 3 към чл. 37 от ЗБР като защитен вид и в Приложение No 2 към чл.6, ал.1, т.2 и т.3 от ЗБР, като вид, изискващ обявяване на зони за защита на местообитания, чрез мрежата Натура 2000.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ