НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Отстреляха мечока Живко, извършвал набези в Рибарица

Рибарица мечока Живко

Мечокът Живко, извършващ в продължение на месеци набези в Рибарица, е отстрелян, съобщи за SLRB.BG директорът на Държавното горско стопанство (ДГС) в Тетевен инж. Дочо Дочев.

120-килограмовото животно е отсреляно на 16 март в 21.50 ч. Разрешителното за отстрела горският шеф е издал два дни по-рано на името на Ивайло Иванов, ловен надзирател в ДГС–Тетевен. Въпреки силния дъжд, мечката е повалена с един изстрел от разстояние около 40 метра. Опасност за живеещите в махала Заводна не е имало, тъй като примамката е била поставена от другата страна на пътя, през реката, където вече няма къщи, обясни инж. Дочев.

Деца - мечока "Живко"
Селфи на дете с мечката

Преди да се стигне до настоящото развитие, чипираният Живко трябваше да бъде прогонен с гумени патрони. На 12 март по него са изстреляни три куршума, но едрият бозайник направил един голям кръг в района на Рибарица и още същата вечер се върнал в махала Заводна, разказа инж. Дочев. Той припомни, че първото прогонване е извършено от 6 до 26 декември м.г. (тогава Живко умъртви петдесетина кокошки – б.а.), а мечокът през всичките тези 20 дни си останал близо до селото. И в началото на март, в продължение на петнайсетина дни, започнал пак да се появява и да пакости.

Жителите на Рибарица вече до такава степен били свикнали с „посещенията” на Живко по тъмно, че си знаели – с настъпването нощта те трябва да са си вкъщи. А служителите на ДГС–Тетевен, постоянно били в селището и предупреждавали хората.

По думите на инж. Дочев е търсено съдействие от 6-7 държави, които биха могли да приютят мечката, но никъде не го искали. Големият проблем бил, че е 4-годишен с изградени навици.

Експертът от Спасителния мечешки отряд на WWF Владимир Тодоров поставя GPS нашийник на мечока Живко

120-килограмовото животно беше чипирано от Спасителния мечешки отряд на WWF–България, писа тогава SLRB.BG. Преди това той е забелязан да напада ябълковите дървета и да рови в кофите за смет на габровски квартал. Първоначалното решение на Спасителния отряд е животното да бъде прогонено чрез сигнални ракети. Резултатът е частичен – мечката напуска ябълковите градини, за да се отправи към местните стопанства с домашни зайци и кокошки, които са лесна плячка.

Специалистите решават, че е наложително мечокът да бъде уловен и преместен. Изграждат три хранилки, около които залагат фотокапани и примки. Така се стига до хващането на мечока, кръстен Живко. Поставен му е GPS, за да бъде проследявано движението му по-нататък, и е преместен в друга, отдалечена част на Национален парк „Централен Балкан”. Първоначално мечокът се адаптира успешно към новия си дом, далеч от населените места, докато обаче не се завръща към старите си навици…

Експертът по мечките Владимир Димитров за историята на мечката и неизбежният отстрел

„Беше много напрегнато. Добре е, че приключи този казус, с оглед най-вече осигуряване безопасността и здравето на населението на хората в махала Заводна в Рибарица”, посочи инж. Дочо Дочев.

С приемо-предавателен протокол отстреляният мечок Живко е предоставен на Природо-научния музей в троянското село Черни Осъм.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ