140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

„С грижа към дивата природа“ се представя НЛРС-СЛРБ на изложението в Пловдив

с грижа към дивата природа

Тази година по време на международното изложение ПРИРОДА ЛОВ РИБОЛОВ в Пловдив  Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” представя своята дейност и постижения под мотото – „С грижа към дивата природа“.

с грижа към дивата природа

На щанда на Съюза са изложени информационни табла с дейността на НЛРС-СЛРБ през годините, от които става ясно колко много е допринесла Националната организация за биоразнообразието в България.

Регулирането на лова чрез специален закон, с който се рационализира ловното стопанство и се поставят под закрила благородния елен, мечкатаи дивата коза (1926 година), организацията на първата ловна стража (1911 година), учредяването на Съюза за защита на родната природа(1928 година) са само част от множеството природозащитни инициативии на родните ловци, които получват своята визуализация в експозицията.

с грижа към дивата природа

Пак от специално табло  посетителите могат да се информират как благодарение на Националната програма за разселване на дивеч на НЛРС-СЛРБ за последните 20 години в природата са разселени 2800 диви заека, 320 елени лопатара, 1 168 676 ловни фазана, 326 738 колхидски фазана, 91 856 кеклика, 338 223 патици, 463 384 яребици, 579 000 балкански пъстърви, 367 000 дъгови пъстърви, 219 000 сивена, 470 000 шарана, 160 000 толстолоба, 140 000 бели амури, 130 000 каракуди и над 80 000 броя други видове риби. 

Разбира се, акцент е и фактът, че НЛРС-СЛРБ работи по три природозащитни проекта, като бенефициент и като партньор, които също са представени на щанда.

На специална пресконференция преди откриването на изложението председателят на Националната организация инж. Васил Василев изтъкна, че в над 120 годишната история на ловно-рибарския съюз не е изчезнал нито един животински вид, обект на лов, което е показателно колко добри стопани са ловците.

с грижа към дивата природа

„Радвам се, че сред двегодишно прекъсване можем да бъдем тук заедно на този утвърден форум на институции и организации свързани със съхранението на българската природа и разумното използване на нейните богатства.

На нашия щанд можете да разгледате ретроспективно по-значимите моменти в природозащитната дейност на нашите предци и след това на всички нас, ловци и риболовци – техните последователи.

Много често в публичното пространство се изказват мнения, че ловците са само ползватели на дивеча, което не е вярно.

с грижа към дивата природа

Ловът е природосъобразна дейност, която е призната от Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN), които обединя повече от  1400 правителствени и неправителствени организации, ангажирани с опазването на природата. От 2021 година Националното ловно-рибарско сдружение е официален член на организацията, което е международно признание за дългогодишните усилия на българските ловци и риболовци, като природозащитници.” 

В изложбата „С грижа към дивата природа“ Националната организация за първи път показва и атракция с добавена реалност – 3D модел на Световния рекорд на благороден елен (AR), която предизвиква интереса на най-младите посетители.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ