140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Майстори на ръчни звукови примамки се състезаваха в Пловдив (ВИДЕО)

състезание звукови примамки

През милата седмица в Пловдив се проведе традиционното състезание по надсвирване с ръчни звукови примамки за привличане на дивеч. Организатори бяха Националното ловно-рибарско сдружение и Изпълнителната агенция по горите.

Десетки майстори на звукови примамки демонстрираха своите умения в имитацията на гъски, зеленоглави патици и хищници, участваха и деца.

състезание звукови примамки

Съдиите СахакСахакян, председател на комисията по спортно-състезателната дейност към УС на НЛРС-СЛРБ, експертът от Националното сдружение Любомир Стефанов, Иво Дамянов и Божидар Николов обявиха победителите в различните класове.

Най-много участници – 14, имаше в майсторския клас с имитация на зеленоглава патица, като при тях дори се състоя бараж.

състезание звукови примамки

КЛАСИРАНЕ

  1. Манол Русинов
  2. Георги Медаров
  3. Ангел Василев

При звукови примамки за гъски единият от участниците имитира дори канадска гъска, каквато в българската дива природа няма.

състезание звукови примамки

КЛАСИРАНЕ

  1. Божидар Николов
  2. Пламен Кибритев
  3. Иво Дамянов

Седмина майстори на звуковото примамване на хищници си дадоха среща на това състезание.

състезание звукови примамки

КЛАСИРАНЕ

  1. Боян Банев
  2. Иван Лулчев
  3. Красимир Богданов

При децата за имитация на зеленоглава патица първото място бе за Георги Медаров-син, а втори е Наско Илиев.

състезание звукови примамки

Купите и предметните награди бяха връчени на победителите от СахакСахакян със съдействието на началника на отдел „Ловно стопанство“ към ИАГ Юлиян Русев.

състезание звукови примамки

Ето какво сподели са сайта SLRB.BGСахакСахакян.

„В нашата страна е забранено използването на механични примамки за дивеча. За да могат да бъдат примамвани различните видове патици, гъски или хищници, се използват свирки – от естествени или синтетични материали. Прелитащите пернати могат да бъдат привлечени от разстояние 200-250 м, като чрез свирките се имитират характерните за тях звуци.

За да да се използват свирките ефективно, са необходими умения, придобити чрез дълга практика. Колкото по-близки до издаваните от птиците или хищниците са звуците, толкова по-резултатен ще е ловният излет.

Чрез подобни състезания се демонстрират уменията на най-добрите имитатори в нашата страна и така да се популяризира тази ловна практика. Радва ме участието и присъствието на децата, тъй като работата с тях на всякакво ниво и от всякакво естество е наш обществен дълг.

Надявам се, че ще дойде денят, когато ловните събития ще бъдат откривани с имитация на рева на благороден елен, което е европейска практика.“

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ