140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Oще три зубъра от Полша пристигнаха на територията на ДУ „Студен кладенец” (ВИДЕО)

зубри ду студен кладенец

В края на миналата седмица още три животни от вида европейски бизон пристигнаха в Дивечовъдния участък на НЛРС-СЛРБ „Студен кладенец” в Източните Родопи. Новите попълнения идват от Национален парк „Биешчади“ в Полша и са предоставени от горските структури в района на Лутовишка.

Възстановяването на зубрите в Родопите е съвместна инициатива на  Фондация „По-диви Родопи“ и Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ и е от част от дейностите по възстановяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи.

Трите новопристигнали зубъра са от женски пол и се намират във временно заграждение с цел аклиматизация към новата среда, както и да свикнат с присъствието на свободно скитащото стадо наблизо. След кратък период на адаптация ще присъединят към съществуващата вече в ДУ „Студен кладенец” група от 12 животни.

зубри ду студен кладенец

Зубърът е един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването, но с много усилия може да бъде и възстановен.

„Зубрите са добре. Ние следим внимателно тяхното състояние от пристигането им миналия четвъртък. Очакваме  животните да свикнат със средата и да се адаптират бързо в новия си дом“, споделя Христо Христов от екипа на Фондация „По-диви Родопи“.

За пръв път фондацията получава животни от изцяло дива популация, което е много добра новина. „Това обаче създава и редица предизвикателства пред екипа, който трябва да осигури благополучието и да гарантира липсата на безпокойство на дивите животни“, допълва още Христов.

Фондация „По-диви Родопи“ работи за възстановяване на популацията на вида Европейски бизон (зубър) в Източни Родопи от края на 2013 г. Тогава пристигнаха първите пет животни в района на ДУ „Студен Кладенец“. Новопристигналите женски са четвъртото попълнение на вида в този район. Зубърското стадо поредна година се размножава успешно, а  добавянето на още три животни ще повиши здравето и устойчивостта на родопската популация.

„Нашата дългосрочна цел е да увеличим броя на животните и да подобрим генетичното разнообразие на стадото, за да създадем по-здрава и жизнеспособна група“, споделя Андреана Трифонова, ръководител екип на „По-диви Родопи“.

Зубърът е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. Животните от вида подпомагат създаването на богати на биоразнообразие местообитания, както и за поддържането типичния за Източни Родопи мозаечен пейзаж. Освен това, възстановяването на популацията им в  Родопите спомага за устойчивото функциониране на хранителната верига.

Снимки: Дели Сааведра и Стефан Аврамов

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ