НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

При среща с мечка – Съвети от управителя на парка за мечки край Белица Димитър Иванов

мечки белица

През последните години нашумяха много случки на срещи и нападения на мечки в естествена природна среда и най-много в Родопите. По този повод управителят на парка за мечки край Белица Димитър Иванов беше любезен да препоръча адекватно поведение в гората за евентуална среща с мечка.

“Мечката е териториално животно и обитава определена маркирана от нея територия. Хората да се придвижват на групи, да са психологически подготвени за евентуална среща и да не се вика и крещи силно.

мечки белица

Практически съществуват три вида ситуации на такава среща. Първата “лице в лице” – препоръчва се да се избягват резки движения и викове, които допълнително да раздразнят животното, дори се препоръчва пеене /много интересно как ще се сетим точно коя песен да подхванем б.а./.

Вторият възможен случай на среща е в ситуация, когата мечката пази нещо свое – храна, бърлога или малко мече. Когато я съпровождат малки, става много агресивна и нападателна.

Третият случай е във варианти, когато неволно променяме поведението й. Нерегулираните сметища край хижи и почивни плански станции с изхвърлени хранителни отпадъци създават трайни навици и мечките започват редовно да ги посещават.”

мечки белица

Сигурно не са малко ловците, които по време на активния ловен сезон са имали шанса да видят това най-едро диво животно в нашата природа. Правилното поведение в такава ситуация е строевата команда “Пушка при нозе! За среща по фронта – мирно!”

За тези, които все още не са виждали това достолепно животно, все пак едно посещение в парка край Белица ще бъде от визуална и емоционална полза.

мечки белица
http://park.belitsa.com

Паркът се намира на десетина километра  от град Белица в Благоевградска област и е създаден през 2000 г. в местността “Адрианов чарк” в Рила планина.

Първоначално паркът е трябвало да приюти всички танцуващи мечки в България с цел хуманно отношение към този вид животни, използвани десетилетия наред за атракция по градове, села и паланки с цел изхранване на мечкарските семейства.

мечки белица

Идеята за създаването на парка е на Бриджит Бардо и фондация “Четири лапи”. Изгражда се на две етапа върху площ от 120 декара със съзействието и одобрението на МОСВ.

Още от самото си създаване паркът се превръща в предпочитана туристическа дестинация от посетители на всички възрасти. От април до юни  посетители се допускат от 12.00 до 18.00 часа, за месеците  юли и август -10.00 -18.00 ч. и септември-октомври 12.00- 18.00 часа. Обиколката  продължава 40 минути, като посетителите се предупреждават да не дразнят и хранят мечките.

мечки белица

Постепенно през годините в този парк се събират мечки и от други страни на Балканския полуостров и е един от четирите такива в Европа.

В момента тук персонал от шестима човека се грижат за 19 мечки, като най-старата от тях е на 35 години, а последният член на тукашното мечешко общество беше доставен преди две години от Албания.

Менюто на мечките е диетично съобразено с оглед техните кулинарни предпочитания в живата природа. 20% от храната е месо – основно риба и пилешко, а останалата част са сезонните плодове и зеленчуци.

В парка стриктно се следи по външни признаци за здравословното състояние на мечките, като ежегодно се извършват и профилактични прегледи. Знае се, че тези животни имат висок праг на търпимост на болка и признаци за заболявания трудно се забелязват без специализирани прегледи както за вътрешни, така и стоматологични заболявания. Наскоро тук беше извършена уникална операция -лапероскопия за изваждане на тумор на една от мечките.

Кузман Петров

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ